©Renault

renault 5 elektrische auto

Dit is de elektrische Renault 5: in 2024 te koop

10 juli 2023 om 21:35
Laatste update: 10 juli 2023 om 22:15

Renault geeft een voorproefje van de productieversie van de elektrische Renault 5. De vijfdeurs hatchback, die goedkoper en lichter dan de Zoe moet worden, komt in 2024 op de markt.

Op nieuwe foto's showt de Franse fabrikant een grotendeels ongecamoufleerde productieversie van de Renault 5, maar hij is nog wel voorzien van Tron-achtige lijntjes. "Deze prototypes hebben al het definitieve ontwerp van de productieversie", zegt Renault. Je ziet dus de definitieve elementen, zoals de koplampen, achterlichten, de portiergrepen, de laadklep en meer details van het ontwerp. Volgens Renault rollen de preproductiemodellen al van de band in het ontwikkelcentrum nabij Parijs.

De prototypes worden de komende tijd nog uitgebreider getest voordat de auto klaar is om in massaproductie te gaan. De eerste leveringen van de Renault 5 vinden in 2024 plaats, maar wanneer precies, is nog niet duidelijk. 

De nieuwe hatchback wordt gebouwd op het CMF-B EV-platform, dat ook wordt gebruikt voor de nieuwe elektrische Renault 4. De 'R5 EV' wordt geproduceerd in Renault ElectriCity, een groep fabrieken in Noord-Frankrijk.

Bidirectioneel laden

De Renault 5 krijgt een laag zwaartepunt, een elektromotor die lijkt op die in de Megane E-Tech Electric en een lichter accupakket dan de Renault Zoe. De Renault 5 kan ook bidirectioneel laden (vehicle to grid, V2G), waardoor hij stroom aan het net kan teruggeven op momenten van schaarste.

De nieuwe elektrische Renault krijgt er in 2025 trouwens een stevige concurrent bij: de Volkswagen ID.2.

Volg onze updates over elektrische auto's.