©Apple

Publieke béta iOS 17 nu te downloaden: dit zijn de beste nieuwe functies

Publieke béta iOS 17 nu te downloaden: dit zijn de beste nieuwe functies

12 juli - 19:14 Laatste update: 13 juli - 11:53

Apple heeft de publieke béta's van iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en macOS 14 Sonoma uitgebracht. Je kunt met deze testversies veel nieuwe functies en opties proberen, voordat ze dit najaar in de definitieve updates zitten. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen? En hoe installeer je de béta?

Alle iPhones vanaf de iPhone XS en XR en de tweede generatie van de iPhone SE krijgen in september de update naar iOS 17. Woensdagavond verscheen de publieke testversie, die door iedereen is te installeren. Onder de nieuwe features in iOS 17 is NameDrop, waarmee je een contactposter van jezelf kunt maken. De persoon die je belt krijgt dan jouw foto en informatie te zien. Je contactposter kun je ook delen via AirDrop door je iPhone bij een andere iPhone of een Apple Watch te houden.

In de Berichten-app staan extra functies zoals stickers voortaan onder het plustekentje. Ook kun je een bericht, zoals bij WhatsApp, naar rechts swipen om te reageren. En met de functie Check-in laat je een contactpersoon makkelijk weten dat je ergens bent aangekomen. 

FaceTime-uitbreidingen en StandBy-modus

FaceTime krijgt veel nieuwe opties. Zo kun je voortaan een videobericht achterlaten als iemand niet opneemt en kun je effecten gebruiken tijdens het videobellen. Bovendien kun je een FaceTime-gesprek verplaatsen naar je televisie als je een Apple TV 4K gebruikt met tvOS 17. Dan doet je iPhone dienst als de camera. 

AirPods krijgen bij populaire videobel-apps de functies Press to Mute en Unmute. Bovendien is het switchen met je AirPods tussen Apple-apparaten verbeterd. 

Nieuw is ook de StandBy-modus, die werkt als je iPhone aan het opladen is en als je hem horizontaal hebt neergelegd of neergezet. Dan verschijnt een speciaal scherm met onder andere klokken, foto’s en widgets. De nieuwe modus is bedoeld voor gebruik op bijvoorbeeld een nachtkastje, bureau of keukentafel.

Met iPadOS 17 krijgt de iPad een Lock Screen met widgets en Live Activities. De Gezondheid-app is er eindelijk ook voor de iPad.

MacOS 14 Sonoma

Met de komst van macOS 14 Sonoma moeten er meer games op de Mac gaan werken. Apple biedt daarvoor de Game Porting Toolkit aan, waarmee ontwikkelaars sneller hun DirectX-games voor de Mac kunnen uitbrengen. Ze halen respectabele frame rates, vooral bij de zwaardere M-chips, maar het is nog afwachten hoe groot het game-aanbod uiteindelijk wordt.

Met de nieuwe macOS-versie kun je interactieve widgets op de desktop plaatsen. En er is voortaan ondersteuning voor web-apps in Safari, zodat je bijvoorbeeld je favoriete site in je dock kunt zetten.

watchOS 10

Met het nieuwe watchOS 10 krijgt de Apple Watch aardig wat vernieuwingen. Zo hebben apps een redesign gekregen. Nieuw is ook de smart stack, met een vaste set aan widgets die je kunt aanpassen. De smart stack verschijnt als je aan de Crown draait of van beneden naar boven swipete. De stack is 'slim': als je bijvoorbeeld een podcast luistert, verschijnt daar de podcastwidget. De zijknop van de Apple Watch gaat nu naar het Control Center en je favoriete apps verschijnen als je twee keer op de Digital Crown klikt.

Leuk voor fietsers: de Workout-app  is uitgebreid met een functie voor 'buiten fietsen'. Bluetooth-fietssensors worden voortaan ondersteund, waarmee je bijvoorbeeld power zones kunt zien en meten in de app. Je kunt de data volgen op je iPhone via een Live Activity. En misschien wel het leukste: je kunt ook 'tegen jezelf' fietsen. Daarbij probeer je een route die je eerder hebt gefietst nog sneller af te leggen.  

Zo installeer je de bèta

Ten eerste: dit soort bèta's blijven een risico. Vaak gaat de batterij sneller leeg, sommige apps werken niet goed en je toestel kan vaker vastlopen. Een backup vooraf is sterk aan te raden, net als het installeren op een apart toestel – of op een losse schijf of partitie in het geval van de Mac. Dat gezegd hebbende: zo kom je aan de publieke bèta:

Ga naar beta.apple.com met het apparaat waarop je de bèta wil installeren. Daar kun je je met je Apple ID opgeven voor deelname. Vervolgens moet je voor iPhone en iPad een profiel installeren. Na opnieuw opstarten verschijnt de bèta als update in het Instellingen-menu > Algemeen > Software-update.

Op de Mac kun je bèta-updates inschakelen in het Software-update-menu, ook onder Algemeen in de Instellingen.

Voor de Apple Watch zijn bèta's ook beschikbaar, maar wees gewaarschuwd: bij dat apparaat kan je niet meer terug. Bovendien moet eerst de iPhone ook zijn voorzien van de bètaversie van iOS 17. Wil je dat allemaal toch, dan moet je ook hier zijn in het menu Software-updates, in de Apple Watch-app op de gekoppelde iPhone. Daar staat een optie voor het inschakelen van bèta-updates. 

Release

De definitieve release van iOS 17 en de nieuwe versies van iPadOS, watchOS en tvOS worden in september verwacht. Die voor MacOS volgt waarschijnlijk een maand later.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor onze nieuwe video over de Apple-beta's.

Lees meer nieuws over Apple.