Tesla Cybertruck is eindelijk klaar: de productie is begonnen

©Tesla

tesla cybertruck verkoop levering elektrische pick up truck
15 juli om 17:07

Na jaren vertraging is Tesla zaterdag gestart met de productie van de langverwachte Cybertruck. Het eerste exemplaar van de elektrische pick-uptruck rolde van de band, maar de productie komt de komende maanden langzaam op gang.

Elon Musk deelde zaterdag een foto uit een Tesla-fabriek van de eerste geproduceerde Cybertruck, omringd door tientallen medewerkers. De eerste leveringen van de pick-uptruck starten waarschijnlijk eind september. De echte massaproductie komt pas in de loop van volgend jaar op gang. Bij de presentatie in 2019 noemde Elon Musk een prijs van 'onder de 40.000 dollar', maar wat de echte prijs wordt, is nog niet bekend. Dat maakt Tesla binnenkort bekend.

Roestvrij staal

De start van de productie van de elektrische pick-uptruck werd meermaals uitgesteld, doordat het afwijkende ontwerp voor technische uitdagingen zorgde. De ruitenwissers moeten bijvoorbeeld op maat worden gemaakt.

De grootste uitdaging is dat de Cybertruck een carrosserie gemaakt van roestvrij staal heeft. Roestvrij staal is duurder dan het soort staal dat in de meeste auto’s wordt gebruikt, omdat het chroom bevat en andere materialen waar veel vraag naar is.

Roestvrij staal is ook moeilijker te vormen dan het buigzamere staal dat autofabrikanten normaal gebruiken. Het vereist ook speciale lastechnieken. Roestvrij staal is meestal ook zwaarder, waardoor de actieradius afneemt. Roestvrij staal verfrommelt niet zo gemakkelijk, waardoor passagiers meer worden blootgesteld aan de kracht van een botsing. En eenmaal beschadigd is het moeilijker om het weer in vorm te krijgen.

Concurrenten

Tesla heeft er aardig wat concurrentie bij gekregen. Zo kwamen Ford, Rivian, Hummer en RAM ook met elektrische pick-uptrucks. Vooral de Ford F-150 Lightning is in eigen land een geduchte concurrent, al zei Musk eerder dat de Cybertruck een grotere actieradius en een groter trekvermogen dan de Ford zou krijgen.

De productie van de Cybertruck zal de komende maanden langzaam op gang komen. Deutsche Bank-analist Emmanuel Rosner verwacht dat Tesla er dit jaar maar 2000 zal leveren. In totaal verscheept Tesla dit jaar naar verwachting 1,78 miljoen auto's. 

Musk beloofde vorig jaar ook dat Tesla nog dit jaar de volledig zelfrijdende auto mogelijk zal maken.

Komt de betaalbare elektrische auto uit Frankrijk?