AI wekt overleden zangeres Elis Regina tot leven in Volkswagen-spotje

©Volkswagen

elis regina volkswagen reclame ai
15 juli 2023 om 19:23
Laatste update: 15 juli 2023 om 19:36

De ruim 40 jaar geleden overleden Braziliaanse zangeres Elis Regina was afgelopen week zingend te zien in een nieuwe Volkswagen-commercial. De beelden van Regina waren gemaakt met behulp van AI en leidden tot veel ophef.

De Braziliaanse zangeres Elis Regina overleed in 1982 op 36-jarige leeftijd aan een overdosis. Maar ze dook deze week ineens weer op, in deze commercial van Volkswagen. Daarin is ze zingend met haar dochter Maria Rita te zien. Volkswagen gebruikte hiervoor kunstmatige intelligentie. Het kostte 2400 uur werk om de beelden en het geluid met software te genereren. Er kwam veel kritiek op de digitale kloon van Elis Regina. Volgens critici vliegt Volkswagen hiermee uit de bocht, omdat er nergens een disclaimer bij staat dat het om nepbeelden gaat.

Bij de Braziliaanse reclametoezichthouder kwam een stroom klachten binnen. De instantie heeft een onderzoek ingesteld, omdat het vindt dat het gebruik van AI ertoe kan leiden dat 'sommige mensen fictie en werkelijkheid door elkaar halen, vooral kinderen en tieners'.

Er was nog een andere reden voor de boze reacties: Regina was een grote tegenstander van de militaire dictatuur van Brazilië destijds en dat regime werkte samen met Volkswagen. De zangeres zou volgens de critici nooit hebben meegewerkt aan een reclame voor de Duitse autofabrikant. Volgens Volkswagen was het idee 'om met AI een ​​uniek moment te creëren'. De video is inmiddels 30 miljoen keer bekeken.

Emotioneel

Sommigen konden de virtuele comeback van de zangeres wel waarderen en haar nabestaanden staan er ook achter. Regina's oudste zoon, João Marcello Bôscoli, zegt in The Guardian dat de commercial de 'emotionele, speelse en artistieke' kant van AI laat zien. "Elis heeft ruim 40 jaar na haar dood een debat uitgelokt over de toekomst."

Hij reageerde emotioneel toen hij de AI-beelden voor het eerst zag. "Het is iets dat echt ontroert. Bijna iedereen die naar Elis Regina luistert, voelt zich ontroerd – zelfs als het door een AI-masker gaat. Dat is de kracht van geweldige muziek: emoties, gevoelens en ideeën."

Staking acteurs over AI-klonen

Beroemdheden maken zich intussen grote zorgen over het gebruik van AI voor digitale klonen. Deze week gingen 150.000 acteurs over tot een massale staking, mede omdat ze vrezen dat de grote Hollywood-studio’s hun uiterlijk met AI willen kopiëren.

Producenten willen 'achtergrondacteurs scannen en betalen voor één dag werk, met de mogelijkheid om hun beeltenis voor altijd te blijven gebruiken'.

Praten met overledenen

AI wordt ook ingezet om 'gesprekken' met overleden personen mogelijk te maken. Vorig jaar voerde een overleden Britse vrouw tijdens haar eigen uitvaartceremonie bijvoorbeeld een 'gesprek' met familieleden en vrienden. De nabestaanden konden haar hologram vragen stellen, die haar digitale kloon vervolgens beantwoordde.

Lees meer artikelen over kunstmatige intelligentie.