Acteurs staken massaal: 'Hollywood wil AI-kopie van ons maken'

©Maverick

kunstmatige intelligentie ai schrijvers acteurs staking kopie
14 juli om 12:41

Na een maandenlange staking van alle scenarioschrijvers leggen nu ook meer dan 150.000 acteurs het werk neer. Ze zijn onder meer bang dat de grote studio's hun uiterlijk willen kopiëren via AI.

Het klinkt als een aflevering van Black Mirror. Sterker nog: het nieuwste seizoen van Black Mirror begint zelfs met een aflevering over een actrice die een AI-versie van zichzelf in een serie ziet terugkomen. En dit keer zit Black Mirror wel héél dicht op de werkelijkheid, want zelfs de grootste acteurs vrezen er echt voor dat zij door de grote Hollywoodstudio's gekopieerd zullen worden via kunstmatige intelligentie.

Voor het eerst in 60 jaar staken de ruim 160.000 leden van de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA. De acteurs sluiten zich aan bij de schrijversstaking van een kleine 12.000 scenaristen die al sinds mei niet meer werken. Dat betekent in de praktijk dat er momenteel geen nieuwe films en series gemaakt kunnen worden: alleen nabewerking is nog mogelijk, hoewel ook regisseurs en andere mensen uit de industrie de stakingen steunen.

Minder inkomsten door streaming

De acteurs en schrijvers staken dus vanwege vastgelopen onderhandelingen met filmproducenten. Die zouden niet eerlijk betalen, stellen de acteurs en schrijvers. Zeker sinds streaming zijn intrede deed, zien de stakers hun inkomsten teruglopen, terwijl de producenten alsmaar rijker worden. Dat heeft te maken met het streamingmodel: schrijvers en acteurs krijgen royalty's.

Die betaling krijgen zij per keer dat een film of serie bekeken is, maar de inkomsten zijn bij streaming een stuk minder dan bij bioscoopkaartjes of vroeger, via dvd-verkopen. Daar komt bij dat streamingdiensten steeds vaker series van hun platform afhalen, als kostenbesparing: acteurs en schrijvers krijgen dan helemaal niets meer.

'Uiterlijk voor altijd vastleggen'

Maar ook die AI-angst van de acteurs is niet verzonnen. De producentenorganisatie AMPTP geeft het zelf toe in de openbaring van het aanbod dat zij aan de acteurs deden. In dat aanbod staat onder meer dat de producenten "achtergrondacteurs willen scannen, betalen voor één dag werk met de mogelijkheid om hun beeltenis voor altijd te gebruiken, niet alleen voor die productie maar voor elke productie van die studio".

Dat begint met achtergrondacteurs, maar ook de grote acteurs vrezen in de toekomst gevolgen. Ga maar na: sommige overleden acteurs worden nu via GCI al weleens gebruikt in films. Wat weerhoudt studio's er in de toekomst van om het uiterlijk en de stem van bekende acteurs met AI te kopiëren, zodat die acteurs tot in de eeuwigheid kunnen worden ingezet?

Dat vreest ook stakingsleider Fran Drescher (die van The Nanny ja). "Als we nu de rug niet recht houden, komen we allemaal in de problemen, lopen we allemaal het gevaar om door machines vervangen te worden."

De verwachting is dat er de komende tijd nog veel over en weer zal zijn tussen de producenten en het creatieve talent achter films. Zeker deze zomer: met films als Indiana Jones V, Oppenheimer, Barbie en Mission Impossible is dit de grootste filmzomer in jaren. Over al die films komt nu wel de schaduw van onzekerheid voor de makers te vallen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>