©Samsung

Opvallend: deze enorme Samsung-tv heeft een OLED-scherm van aartsrivaal LG

Opvallend: deze enorme Samsung-tv heeft een OLED-scherm van aartsrivaal LG

16 juli - 14:05 Laatste update: 21:47

Samsung heeft zijn grootste OLED-tv aangekondigd, met een 83 inch formaat. Maar de grootte is niet het meest bijzondere aan de nieuwe televisie, dat is het gebruikte OLED-scherm. Dat blijkt geproduceerd te worden door aartsrivaal LG.

Samsung zegt dat zijn nieuwe 83 inch S90C OLED-tv een scherm met de WOLED-technologie gebruikt, zoals die in LG-televisies. Daarmee is het de eerste Samsung OLED-tv die niet de eigen QD-OLED-techniek gebruikt, maar een scherm dat door LG Display wordt geproduceerd. Samsung maakt zelf geen QD-OLED-schermen met het grote 83 inch formaat.

Een Samsung-topman bevestigt dat de nieuwe tv een WOLED-scherm heeft, maar hij wil per se de naam van LG niet noemen. "Het is niet ons beleid om onze leveranciers te noemen." De twee Zuid-Koreaanse fabrikanten zijn al decennialang elkaars grote concurrenten.

Een paar maanden geleden lekte al uit dat de twee bedrijven een deal hadden gesloten, waarbij LG de komende jaren miljoenen panelen zou leveren in de 77 en 83 inch formaten. Samsung zou met de stap op de tweede plaats komen wat betreft aantallen geleverde oled-tv's. Nu staat Sony nog op de tweede plaats, achter marktleider LG.

Verschillen: chip en software

Ondanks dezelfde schermen van LG verschillen de tv's van de merken toch veel van elkaar. Ze gebruiken eigen processoren en eigen software voor beeldverwerking. De nieuwe Samsung S90C OLED-tv beschikt bijvoorbeeld over een nieuwe 'Neural Quantum Processor 4K'. Ook gebruiken de tv-merken hun eigen besturingssystemen: bij Samsung is dat Tizen en LG-tv's werken met het WebOS-systeem.

Ook qua standaarden is er verschil: Samsung is bijvoorbeeld de enige grote speler die geen Dolby Vision ondersteunt, maar HDR10+. De nieuwe Samsung S90C-tv ondersteunt voor het geluid Dolby Atmos en je kunt Amazon-spraakassistent Alexa gebruiken. De 83 inch oled-tv kost in de VS 5400 dollar, maar moet nog in Nederland op de markt komen.

Volg ons ook op sociale media.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s