Een 77-inch QD-oled van Samsung.

'LG levert oled-schermen aan aartsrivaal Samsung'

'LG levert oled-schermen aan aartsrivaal Samsung'

16-05-2023 13:48 Laatste update: 13:54

De Zuid-Koreaanse techreuzen Samsung en LG zijn elkaars grote aartsrivalen, maar nu zouden de twee fabrikanten toch zaken doen. LG zou oled-schermen voor tv's aan Samsung gaan leveren.

LG is al jaren de belangrijkste speler op de markt voor oled-tv's. Merken als Sony en Panasonic verkopen ook oled-tv's, maar gebruiken daarvoor schermen die worden gemaakt door LG Display. Samsung geldt echter weer als belangrijkste speler op de totale tv-markt, met de meeste verkochte toestellen. Dat zijn de afgelopen jaren wel vooral lcd-tv's, in het hogere segment voorzien van quantum-dots en verkocht onder het qled-merk.

Inmiddels maakt Samsung echter ook zelf oled-schermen: QD-oled, in de formaten 55, 65 en 77 inch. Voor grotere oled-schermen zou Samsung nu een deal hebben gesloten met LG, meldt Reuters. Vanaf dit kwartaal zou LG Display oled-schermen aan Samsung gaan leveren in de formaten 77 en 83 inch.

Samsung zou met de stap op de tweede plaats komen wat betreft aantallen geleverde oled-tv's. Nu staat Sony nog op de tweede plaats, achter LG.

Zowel Samsung als LG werken ook al aan de opvolger van oled: microled. Ook dat is een technologie die zowel licht als kleur produceert, wat zorgt voor dunne, flexibele schermen. Voor consumenten-tv's is microled momenteel nog veel te duur.

Verschillen blijven groot

Ondanks de schermen van LG verschillen de televisies van de verschillende merken toch nog veel van elkaar. Ze gebruiken eigen processoren en software voor beeldverwerking, en hebben allemaal andere besturingssystemen.

Ook qua standaarden is er verschil: Samsung is bijvoorbeeld de enige grote speler die geen Dolby Vision ondersteunt, maar HDR10+.

Kijk ook: