©usarec

Typfout van Amerikaanse leger: Nederlander krijgt 117.000 militaire mails

Typfout van Amerikaanse leger: Nederlander krijgt 117.000 militaire mails

17-07-2023 13:12 Laatste update: 13:43

Nederlander Joost Zuurbier heeft ruim 117.000 e-mails van het Amerikaanse leger ontvangen. De oorzaak is een tikfout. Zuurbier beheert namelijk de Malinese domeinextensie .ml en dat lijkt erg op .mil van het Amerikaanse leger. 

Tussen de mailtjes zit soms ook geheime en gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, paspoortnummers, details over de productie van wapens, personeelslijsten, foto's, plattegronden, inspectierapporten en de reisdata van hooggeplaatste militairen. Op sommige dagen ontvangt Zuurbier meer dan duizend mails, meldt de Financial Times.

De Nederlander ontdekte het probleem al tien jaar geleden. Hij heeft de Amerikaanse overheid al meerdere keren gewaarschuwd, omdat het een groot risico vormt voor de veiligheid van militairen. "Dit risico is reëel en kan worden uitgebuit door tegenstanders van de VS", schreef Zuurbier begin deze maand in een brief aan de VS.

Binnenkort weer bij Malinese overheid

Het Pentagon heeft tot nu toe weinig actie ondernomen, ondanks alle waarschuwingen van de Nederlandse internetondernemer. Maar er is een nieuwe aanleiding om dat wél te doen: maandag loopt het contract van Zuurbier af, waarna de overheid in Mali weer het beheer krijgt over de .ml-domeinextensie. Het Afrikaanse land heeft banden met Rusland en de regering heeft eerder steun gekregen van de Russische Wagner Group.

De Amerikaanse ex-admiraal Mike Rogers, die eerder de National Security Agency en het Cyber Command van het Amerikaanse leger leidde, waarschuwt in de FT voor de overdracht naar de Malinese overheid. "Dat is een hele andere situatie dan een domeinbeheerder die probeert zijn bezorgdheid te uiten. Je hebt het dan over een buitenlandse regering die het in zijn eigen voordeel zou kunnen gebruiken." 

Ook Nederlandse mails

Doordat .ml ook maar één letter verschilt met het Nederlandse .nl ontvangt Zuurbier, die ceo is van het internetbedrijf Mali Dili, ook onbedoeld veel Nederlandse mails, waaronder soms ook mailtjes van Nederlandse militairen. 

Zuurbier nam in 2013 de landcode van Mail over. De Nederlander werd eerder bekend met zijn internetbedrijf Dot.Tk, waarmee hij domeinnamen met de extensie van het eiland Tokelau aanbood.

Reactie Pentagon

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt in de krant dat het 'op de hoogte van de kwestie is' en dat het 'ongeoorloofde onthullingen van gecontroleerde nationale veiligheidsinformatie serieus neemt'. Er zouden geen staatsgeheimen in de mails staan. 

Volg ons ook op sociale media.