Regisseur Nolan: film Oppenheimer moet techwereld wakkerschudden

©Universal

christopher nolan oppenheimer atoombom ai kunstmatige intelligentie algoritmes
17 juli 2023 om 14:56
Laatste update: 17 juli 2023 om 18:22

De nieuwe Christopher Nolan-film Oppenheimer draait vanaf deze week in de bioscoop. De regisseur hoopt dat vooral de techindustrie oplet en de fouten van atoombom-uitvinder niet herhaalt.

Robert Oppenheimer stond aan het hoofd van de uitvinding van de atoombom. Pas toen die bom ontplofte en het al te laat was, zag Oppenheimer zijn verantwoordelijkheid in. Tot die tijd zagen de wetenschappers de atoombom als iets dat zij maakten, maar waar zij niet per se verantwoordelijk voor waren. Regisseur Christopher Nolan hoopt nu dat zijn film Oppenheimer de techindustrie kan wakkerschudden voor het te laat is.

Dat zegt de regisseur in gesprek met wetenschappers en de pers, meldt onder meer The Verge. "Als je innoveert met technologie, moet er verantwoordelijkheid zijn", aldus de regisseur. "De opkomst van bedrijven de afgelopen vijftien jaar die grossieren in termen als 'algoritme', zonder te weten wat dat betekent. Ze willen gewoon geen verantwoording nemen voor wat dat algoritme doet."

'AI is angstaanjagend'

Naast algoritmen slaat de waarschuwing van Nolan ook op kunstmatige intelligentie, ook al zo'n zwarte doos waarvan techbedrijven zelf de precieze werking niet eens weten. "Dat is een angstaanjagende mogelijkheid. Niet in de laatste plaats omdat AI-systemen voor defensie gebruikt gaan worden, en uiteindelijk gekoppeld worden aan nucleaire wapens. En als we mensen laten zeggen dat dat dan een losstaand systeem is van de persoon die het inzet, die het programmeert, die de AI in werking stelt, dan zijn we verdoemd."

Nolan wijst geen specifiek bedrijf aan, maar voorbeelden zijn niet moeilijk te bedenken. We worden de afgelopen maanden om de oren geslagen met kunstmatige intelligentie, en veel grote bedrijven moeten het vooral van hun algoritme hebben. Denk aan TikTok, waar het algoritme de kijker in korte tijd eng goed kan leren kennen. Of Meta, dat de voorpagina's van Facebook en Instagram algoritmisch indeelt – met zelfs genocide tot gevolg.

Waarschuwingsverhaal

"Als ik spreek met vooraanstaande onderzoekers op het gebied van AI, dan noemen zij de huidige tijd hun Oppenheimer-moment", aldus Nolan. "Ze kijken naar dit verhaal en zien wat de verantwoordelijkheden zijn voor wetenschappers bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën die mogelijk onbedoelde consequenties hebben."

"Ik zeg niet dat Oppenheimers verhaal makkelijke antwoorden heeft op die vragen", aldus de regisseur. "Maar het is in ieder geval een waarschuwingsverhaal."

Vanaf deze week in de bioscopen

Oppenheimer draait vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscopen. De titelrol wordt vertolkt door Cillian Murphy, onder meer bekend van zijn hoofdrol in Peaky Blinders.

Verder bestaat de enorme sterrencast uit onder meer Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey, Affleck, Rami Malek, Kennet Branagh en nog tal van acteurs.

Volg ons op sociale media.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>