©Babylon Bee

elon musk ai bedrijf xai tesla kunstmatige intelligentie

Dit is Elon Musk van plan met zijn nieuwe AI-bedrijf xAI

18 juli 2023 om 12:04
Laatste update: 18 juli 2023 om 16:32

Elon Musk heeft een nieuwe startup opgericht: xAI. Het bedrijf gaat een kunstmatige algemene intelligentie (AGI) ontwikkelen, dat vergelijkbaar met menselijke intelligentie moet werken. Met het nieuwe bedrijf gaat Musk de strijd aan met onder meer OpenAI

Na Tesla, SpaceX, Neuralink en The Boring Company is Elon Musk weer een nieuw bedrijf gestart: xAI. Onder de eerste werknemers zijn mensen die eerder bij concurrenten OpenAI, DeepMind, Google en Microsoft werkten. Ook zijn meerdere AI-experts in dienst die voorheen bij Tesla en Twitter werkzaam waren. Binnenkort wil xAI zijn eerste release van een AI-model doen.

Dat Musk een AI-startup wilde beginnen, was in april al uitgelekt. Toen bleek dat de miljardair duizenden krachtige chips van Nvidia had gekocht voor het trainen van een AI-taalmodel. Dat moet een alternatief worden voor de AI-systemen van onder andere OpenAI, Google en Meta.

Het universum begrijpen

Het doel van xAI is om een zogeheten kunstmatige algemene intelligentie (AGI) te ontwikkelen, met als doel dus om het 'universum te begrijpen'. AGI's zijn AI-systemen met veel verschillende mogelijkheden. Ze kunnen een breed scala aan taken uitvoeren, vergelijkbaar met menselijke intelligentie.

Afgelopen weekend gaf Musk in een Twitter Space meer uitleg over de plannen van de startup. Hij zei dat hij rond de ontwikkeling van AGI geen toeschouwer wilde blijven en zelf invloed wil hebben. "Je wilt geen wereld hebben waarin één bedrijf domineert op AI-gebied."

Wanneer we zo'n AGI kunnen verwachten? Musk is berucht om zijn optimistische beloftes. Dit keer denkt hij dat de voorspelling van de bekende futurist Ray Kurzweil dat er rond 2029 een AGI is ontwikkeld 'vrij nauwkeurig' is. Sommige andere experts denken echter dat het nog decennialang kan duren. Er zijn nog tal van belangrijke doorbraken nodig voordat de technologie vergelijkbaar met menselijke intelligentie is.

'Waarheidszoekend'

Het AI-model van xAI wordt getraind met Twitter-data, waardoor het volgens Musk 'maximaal nieuwsgierig' en 'waarheidszoekend' zou moeten zijn. Doel is volgens hem om 'de fouten te minimaliseren tussen wat je denkt dat waar is en wat werkelijk waar is’.

De mensheid is voor zo’n superintelligentie veel interessanter dan de niet-menselijkheid, denkt Musk. Dat moet volgens hem het uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling en niet het vervangen van de mens. In april zei hij nog dat hij werkte aan een AI-model genaamd TruthGPT, omdat hij vreest dat AI-bedrijven hun systemen aanpassen zodat ze 'politiek correcte antwoorden' geven. Bij xAI zullen ze de AI laten zeggen wat het systeem denkt dat waar is. Musk verwacht dat het veel kritiek zal opleveren. 

Ook herhaalde hij zijn aantijging dat enkele grote AI-partijen de data van Twitter illegaal hebben gebruikt om hun taalmodellen te trainen. Musk nam daarom onlangs een paar drastische maatregelen: niet-ingelogde bezoekers van Twitter konden tijdelijk geen tweets meer lezen en Twitter-gebruikers kregen te maken met dagelijkse leeslimieten.

Vaak nog onzin

De huidige AI-systemen geven volgens Musk nog vaak onzin als antwoorden (met Google Bard als een pijnlijk voorbeeld). Ze moeten nog vele malen beter worden en kunnen dan ook de wetenschap gaan helpen. Mede-oprichter Greg Yang van xAI zei tijdens de Twitter-sessie dat AI bij bijvoorbeeld belangrijke vragen van de wiskunde nieuwe perspectieven kan bieden.

"We zijn te dom om te beseffen hoe eenvoudig de antwoorden eigenlijk zijn", aldus Musk. "We zullen dit waarschijnlijk ook ontdekken met AGI. Als AGI eenmaal is opgelost, kijken we terug en denken we: waarom dachten we dat het zo moeilijk zou zijn."

China en Tesla

In de strijd om krachtige AI-technologie speelt China ook een belangrijke rol. Musk verwacht dat China uiteindelijk ook strenge AI-regelgeving zal invoeren, maar hij denkt ook dat de Communistische Partij zichzelf niet ondergeschikt zal maken aan een 'superintelligentie'.

De nieuwe startup gaat ook op meerdere manieren samenwerken met Tesla, wat moet leiden tot wederzijds voordeel. Bijvoorbeeld de zelfrijdende software van Tesla moeten worden verbeterd dankzij de vorderingen van xAI. Musk zei onlangs dat Tesla nog dit jaar zijn volledig zelfrijdende auto zal aanbieden.

Vete met OpenAI-topman

Duidelijk is dat xAI ook een antwoord is op de snelle opkomst van OpenAI, sinds de lancering van ChatGPT eind 2022. Musk was in 2015 nog mede-oprichter van OpenAI, maar drie jaar later stapte hij uit het bestuur, mede door meningsverschillen met OpenAI-topman Sam Altman.

OpenAI zei vorige week dat het een nieuw team heeft opgezet voor het 'beheersen van superintelligentie'. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat de geavanceerde AI aansluit bij de menselijke belangen. OpenAI verwacht ook dat er binnen 10 jaar een AGI zal zijn.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>