Elon Musk gaat met TruthGPT de strijd aan met ChatGPT
Kunstmatige intelligentie

Elon Musk gaat met TruthGPT de strijd aan met ChatGPT

18-04-2023 07:00 Laatste update: 07:32

Elon Musk wil met de chatbot TruthGPT de concurrentie met Microsoft en Google aangaan op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Musk noemt zijn AI-systeem tegen Fox News een 'derde optie' waaruit mensen kunnen kiezen naast de chatbot ChatGPT, van het door Microsoft gesteunde OpenAI, en het vergelijkbare AI-systeem Bard van Google.

"Ik ga iets beginnen dat ik TruthGPT noem, of een maximale waarheidszoekende AI die probeert de aard van het universum te begrijpen", zei Musk. De Twitter-eigenaar en Tesla-topman haalde ook uit naar OpenAI dat AI juist zou trainen om te liegen. Musk was in 2015 medeoprichter van OpenAI maar stapte in 2018 uit de raad van bestuur van het bedrijf.

Zorgen

Afgelopen weekend lekte uit dat Musk in de Amerikaanse staat Nevada een AI-bedrijf heeft opgericht genaamd X.AI Corporation. Desondanks ondertekende hij recent een open brief waarin werd opgeroepen tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van AI. Er zouden volgens de duizend AI-experts die de brief tekenden eerst duidelijke grenzen rond AI moeten worden afgesproken en ingebouwd.

Tegenover Fox herhaalde Musk zijn zorgen over AI. "Het heeft het potentieel van vernietiging van de beschaving." Net als andere techleiders pleit ook Musk voor strenge regelgeving rond AI. "Omdat AI gevaarlijk kan zijn voor mensen, moet er streng toezicht door overheden zijn, net zoals gebeurt met voedsel en medicijnen."

Opinie manipuleren

Volgens Musk kan een hele slimme AI erg goed schrijven en zo mogelijk de publieke opinie manipuleren. Maar met TruthGPT zou hij dat willen voorkomen.

Musk gaf aan dat TruthGPT "misschien wel de beste weg naar veiligheid is". Daarbij zou het "onwaarschijnlijk" zijn dat TruthGPT de mensheid zou vernietigen.

Twitter veel minder waard

Musk nam afgelopen najaar Twitter over voor 44 miljard dollar. Daarna volgden chaotische maanden, waarin hij driekwart van het personeel ontslag en tal van controversiële wijzigingen doorvoerde. Veel grote adverteerders keerden het platform de rug toe. In het interview met Fox zegt Musk dat Twitter inmiddels nog  "minder dan de helft" waard is. "We hebben het bedrijf zojuist geherwaardeerd voor minder dan de helft van de overnameprijs."

Meer over AI: