Apple werkt aan 'Ajax': zijn eigen ChatGPT-achtige AI

©Unsplash

apple chatgpt chatbot kunstmatige intelligentie ai siri
20 juli om 09:45
Laatste update: 20 juli om 09:56

Apple zou werken aan een eigen generatieve AI, die lijkt op ChatGPT. Het AI-systeem zou intern 'Ajax' heten. De iPhone-maker zou nog geen duidelijk doel hebben voor zijn kunstmatige intelligentie.

Het zal geen verrassing zijn dat Apple ook werkt aan AI, gezien de miljarden die concurrenten als Google, Microsoft en Meta erin steken. Volgens Bloomberg heet de AI van Apple intern 'Ajax' en gaat het om een zogenoemd LLM: een 'large language model' oftewel een groot taalmodel.

Apple zou meerdere teams op het project hebben gezet, en bouwen op basis van Google JAX, een platform voor het verstellen van machine learning. Vandaar de naam Ajax: Apple JAX.

Eén van de teams van Apple zou zich specifiek richten op de gevolgen voor privacy. Apple heeft privacy vaak hoog in het vaandel staan, en privacy is een grote zorg bij het gebruik van AI. De technologie zuigt nu nog alle informatie op, en 'begrijpt' nog niet echt wat geheim of privacygevoelig is.

Siri slimmer maken?

Hoewel het gebruik van ChatGPT binnen Apple verboden is, mede uit zorg over privacy en geheime informatie, zouden Apple-medewerkers de chatbot Ajax al wel actief gebruiken. De ontwikkeling van AI binnen Apple staat al jaren onder leiding van John Giannandrea, die in 2018 door Apple werd binnengehaald. Eerder stond Giannandrea bij Google aan het hoofd van de ontwikkeling van AI en de zoekmachine.

Apple zou ondertussen de kat uit de boom kijken, terwijl concurrenten aftasten wat de praktische toepassingen van AI zijn. Apple staat bekend om die strategie, die is samen te vatten als 'niet de eerste, wel de beste'. De eerste Apple-bril Vision Pro werd bijvoorbeeld in juni onthuld, vele jaren nadat concurrenten met VR-brillen kwamen.

Het zou logisch zijn als Siri dankzij de AI-ontwikkelingen slimmer zou worden: de spraakassistent van Apple is in mogelijkheden ingehaald door veel concurrenten.

Cook ziet nog problemen

Ook AI in Apples programmeer-app Xcode zou een logische stap zijn. Veel concurrerende platforms bieden al AI, wat het schrijven van code makkelijker maakt. AI kan dan op intelligentie wijze hele stukken bestaande code uit een database halen, waardoor programmeurs veel sneller kunnen werken. Ook kan AI in de code zoeken naar fouten of zwakke plekken.

Apple-topman Tim Cook beantwoordde in mei nog vragen over AI, tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf. Hij wees toen op "een aantal problemen die opgelost moeten worden" rond AI.

AI-functies in iOS en macOS

Het is goed mogelijk dat Apple zijn eigen AI lang op deze manier blijft ontwikkelen, en mogelijk stapsgewijs toevoegt aan zijn apparaten en platforms. Zo viel het woord 'AI' dit jaar niet tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC, maar voegt Apple wel tal van machine learning-functies toe aan iOS en macOS.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>