©Apple

apple store vision pro kopen proberen

Apple laat je de Vision Pro in de winkel passen (en dat is nodig ook)

7 juli 2023 om 11:53
Laatste update: 7 juli 2023 om 12:33

Apple Stores krijgen speciale ruimtes voor de demo's van de Vision Pro. Daar kunnen mensen zittend de headset ervaren. Ook kunnen ze de verschillende hoofdbanden en andere accessoires passen. 

De Vision Pro, die virtual en augmented reality combineert, is vanaf begin 2024 in de VS te koop. Alleen de Apple Stores in een aantal grote steden krijgen de speciale demoruimtes, meldt Marc Gurman van Bloomberg. Consumenten kunnen dan een afspraak maken om de Vision Pro te proberen en de bijpassende hoofdband en lichtafdichting in verschillende maten te passen. 

De Vision Pro komt pas eind 2024 naar andere landen dan de VS. Het Verenigd Koninkrijk en Canada zouden als eerste aan de beurt zijn, maar daarover is volgens Gurman nog geen definitief besluit genomen. Apple is de software van de headset ook aan het aanpassen voor onder andere Frankrijk, Duitsland, Australië, China, Hong Kong, Japan en Zuid-Korea. Nederland lijkt pas later aan de beurt te komen.

De headset werd in juni aangekondigd en kost in de VS 3499 dollar. Met dat prijskaartje is de eerste versie een niche-product voor een kleine groep consumenten. Pas rond 2026 komt Apple met een goedkoper model, schrijft Gurman, en dan moet ook de tweede generatie van de Pro-versie verschijnen. 

Hoofdbanden en lenzen

Apple ontwikkelt een iPhone-app die je hoofd scant om de juiste lichtafdichting (light seal) van de Vision Pro te bepalen. Dat is het onderdeel dat licht buiten je gezichtsveld houdt. Ook kunnen brildragers online de juiste inzetlenzen bestellen en er komt een gezichtsscan-app om de maat van de accessoires van de bril te bepalen. Door de complexiteit zou Apple minstens tot 2025 de Vision Pro niet door externe partijen laten verkopen.

De accessoires van de bril zorgen volgens Gurman voor 'logistieke uitdagingen'. Apple zal bijvoorbeeld hoofdbanden in meerdere maten moeten aanbieden in elke winkel. Ook werkt de iPhone-maker samen met lensfabrikant Carl Zeiss om de optionele lenzen op sterkte voor de Vision Pro te maken.

'Probleem met mensen met kleine hoofden'

Tijdens tests bleek dat mensen met kleinere lichamen en hoofden moeite kunnen hebben om de headset langer dan een half uur te dragen. Daarom werkt Apple volgens Gurman aan een tweede riempje dat over het hoofd van een gebruiker zit, maar het ontwerp is nog niet definitief. 

Mogelijk komt Apple ook zelf met schoudertasjes om de batterij van de Vision Pro in te dragen. Schermbeschermers om krassen op de voorkant van de bril tegen te gaan zullen worden overgelaten aan externe fabrikanten.

Target productie verlaagd

Apple zou de productietargets voor de Vision Pro hebben verlaagd van 1 miljoen exemplaren naar minder dan 400.000 stuks. Leveranciers worstelen met fabricageproblemen bij meerdere onderdelen van de headset, waaronder de scherpe schermpjes. 

Luister ook naar onze eerste ervaringen met de Vision Pro:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>