©Imax

IMAX-bioscopen gebruiken 20 jaar oude PalmPilot als aansturing

IMAX-bioscopen gebruiken 20 jaar oude PalmPilot als aansturing

20-07-2023 15:13

IMAX staat dankzij de film Oppenheimer weer volop in de belangstelling. Nu blijkt de 20 jaar oude PalmPilot onmisbaar bij het afspelen van IMAX-films.

Regisseur Christopher Nolan is verslingerd aan IMAX. Hij filmt zo graag in het formaat, dat Kodak zelfs speciaal voor hem zwart-witfilm op grootformaat voor hem ontwikkelde. Achter de schermen is IMAX best houtje-touwtje, blijkt uit een TikTok van IMAX.

Daarop is ten eerste de gigantische filmplaat te zien waarop de IMAX-versie van Oppenheimer wordt geprepareerd voor vertoning. Het gaat om één van de grootste fysieke films ooit: 17 kilometer lang, 272 kilo zwaar. Misschien nog opvallender: het IMAX-projectiesysteem wordt aangestuurd door een 20 jaar oude PalmPilot.

Niet vervangen als het werkt

Destijds werden de PalmPilots ingezet omdat het één van de eerste simpele handheld computers waren. Kort na de intrede van de iPhone ging Palm failliet, maar het systeem erachter is gelukkig open. En dus kan de PalmPilot worden geëmuleerd, op een iPad bijvoorbeeld. IMAX doet dat, zodat de rest van de systemen niet aangepast hoeven te worden. Ook hoeven de filmoperateurs dan niks nieuws te leren.

"In aanloop naar de release van Oppenheimer heeft IMAX Engineering een emulator gemaakt die de look en feel van een PalmPilot nadoet om het simpel en vertrouwd te houden voor filmoperateurs", zegt een woordvoerder tegen Vice.

Op reis voor 70mm

Wie zo'n echte 70mm-versie op film van Oppenheimer wil zien, moet wel een eindje reizen. De enige bioscoop in de EU die Oppenheimer in 70mm IMAX vertoont, is de IMAX-bioscoop in Praag. In Londen kan je ook terecht: de BFI IMAX en het Ronson Theatre tonen Oppenheimer ook in 70mm, net als een bioscoop in Manchester.

In Nederland heeft Pathé Arnhem momenteel het grootste IMAX-scherm, met 21x12 meter. De Kinepolis in Brussel biedt 27,6x19,3 meter. Alle IMAX-bioscopen in Nederland en België zijn echter digitaal, met laserprojectie.

Luister ook onze podcast: