©FIFAe

Ophef over penaltyserie na wereldtitel Nederlander in FIFA-game

Ophef over penaltyserie na wereldtitel Nederlander in FIFA-game

20-07-2023 23:50 Laatste update: 23:57

Nederlander Manuel Bachoore is de nieuwe wereldkampioen in de FIFA-game. Zijn zege werd overschaduwd door commotie over een omstreden situatie tijdens de beslissende penaltyreeks.

Manuel Bachoore pakte in de Saudische hoofdstad Riyad voor het eerst de wereldtitel van de FIFAe World Cup en 300.000 euro prijzengeld. De 18-jarige Nederlander versloeg Australiër Mark Zakhary na strafschoppen. Tijdens en na die penaltyserie ontstond ophef, zowel ter plekke als bij de online-kijkers. Zakhary was boos dat de input van zijn controller, de knoppen die hij indrukte, werden getoond op het grote scherm in het stadion. Iedereen kon zo zien waar hij de penalty ging mikken. Als Bachoore naar het grote scherm zou kijken, dan zou hij mogelijk een voordeel hebben gehad.

Spel niet stilgelegd

Zakhary en zijn esports-team Futwiz klaagden drie keer tijdens de penaltyserie bij de scheidsrechters en riepen hen op om het spel stil te leggen en de penaltyserie opnieuw te starten. Maar de arbiters lieten doorspelen. Zakhary zegt tegen BBC dat hij door de situatie er met zijn hoofd niet goed meer bij was.

Bachoore zegt niet naar het scherm te hebben gekeken. "Anders zou ik wel gediskwalificeerd worden." Maar hij zegt wel dat het mogelijk kan zijn dat Zakhary door de situatie 'minder geconcentreerd' was. De Nederlander was desondanks dolbij met zijn wereldtitel. "Dit is de beste dag van mijn carrière."

'Bachoore is verdiende winnaar'

De organisatie van de FIFAe World Cup heeft de videobeelden teruggekeken en stelt in een verklaring dat geen van beide spelers naar het grote scherm heeft gekeken om daar voordeel van te hebben. De uitslag blijft dus staan.

De organisatie is het oneens met de kritiek van Zakhary en zijn team dat het spel stil had moeten worden gelegd. Dat had volgens de spelregels alleen moeten gebeuren bij technische problemen. 

De finale is hier terug te kijken.