©Fixables

fixables smartphone reparatie telefoon repareren winkel iphone samsung galaxy

Reparatieketen The Fixables is failliet: mogelijk te 'fixen' met een doorstart

21 juli 2023 om 11:33
Laatste update: 21 juli 2023 om 11:41

De telefoonreparatieketen The Fixables is donderdag failliet verklaard. Het is de tweede reparatieketen in korte tijd die failliet is gegaan. Een van de oorzaken is dat mensen vaker kiezen voor een refurbished smartphone in plaats van een reparatie.

The Fixables heeft al meer dan tien jaar winkels in Amsterdam, Utrecht en Bussum. Het bedrijf voert reparaties uit voor onder meer de iPhone, iPad, MacBook en Samsung-smartphones. Donderdag is het bedrijf failliet verklaard. "De omzetten zijn dermate gekelderd dat ik dit niet ga volhouden", zegt The Fixables-oprichter René Smit tegen RetailTrends. De curator mikt op een doorstart, waarvoor al enkele geïnteresseerde partijen zich hebben gemeld. 

Vaker kiezen voor refurbished

De omzetten van de reparatieketen daalden in de coronajaren hard. "Toen gingen mensen niet naar de kroeg en festivals, waardoor er weinig toestellen kapot vielen", aldus Smit.

De laatste jaren kiezen mensen ook steeds vaker voor een refurbished smartphone in plaats van dat ze hun huidige telefoon laten repareren. Bovendien worden de reparaties van gadgets steeds duurder.  

Smartphones minder vaak kapot

Onlangs ging concurrent Fixers failliet, maar die keten heeft inmiddels een doorstart gemaakt met vijf winkels. Fixers wees er rond het faillissement op dat consumenten langer blijven rondlopen met een kapotte telefoon en dat smartphones steeds beter tegen water en een stootje kunnen. Daardoor zijn er simpelweg minder reparaties nodig.

Kijk ook: Refurbished smartphone kopen? Let hierop.