©Bright

Doorstart voor VanMoof? De curatoren zijn optimistisch

Doorstart voor VanMoof? De curatoren zijn optimistisch

21-07-2023 17:49 Laatste update: 23:03

Voor een doorstart van VanMoof hebben zich 'serieuze gegadigden' gemeld. De curatoren zijn optimistisch over een doorstart van het failliete Amsterdamse fietsmerk.

De curatoren zeggen tegen RTL Z dat er partijen 'heel concreet' zijn over een mogelijke doorstart voor VanMoof. Wie de geïnteresseerden zijn, willen ze niet zeggen. "We zullen pas na het verkoopproces naar buiten treden." Volgens geruchten zou een Duits bedrijf interesse hebben in de Amsterdamse e-bike-maker. Mogelijk zijn ook de grote fietsfabrikanten Giant en Trek gegadigden. "Ik kan je verder niets vertellen. We geven geen commentaar meer", zegt een woordvoerder van de curatoren tegen Bright.

Tientallen miljoenen nodig

VanMoof werd dinsdag failliet verklaard. De curatoren onderzoeken de komende weken of er een doorstart mogelijk is. Voor zo'n doorstart zijn mogelijk tientallen miljoenen euro's nodig, omdat VanMoof zware verliezen leed. In zowel 2021 als 2022 draaide het bedrijf zo'n 80 miljoen verlies. 

Als VanMoof na het faillissement door een ander bedrijf wordt opgekocht, dan heeft die koper geen garantieverplichting richting de huidige klanten. 

De twee grootste Nederlandse fietsfabrikanten zouden onlangs VanMoof nog de deur hebben gewezenPon, het bedrijf achter Gazelle en Veloretti, en Accell Group, dat merken als Batavus en Sparta heeft, waren beide niet bereid geld in de noodlijdende concurrent te steken. Een buitenlandse partij zou daardoor aannemelijker zijn.  

Repareren nu niet mogelijk

Doordat de VanMoof-fietsen speciaal voor het bedrijf ontwikkelde onderdelen hebben, kunnen ze momenteel niet gerepareerd worden. Daarom is het belangrijk voor klanten dat er een doorstart komt. Anders stopt de ondersteuning op gebied van hardware en software. Mogelijk zijn er ook partijen die interesse hebben om service en onderhoud aan VanMoof-klanten te blijven bieden.

Een VanMoof-fietser wil intussen een marktplaats voor onderdelen opzetten, zodat mensen hun e-bike zelf kunnen repareren. En om te voorkomen dat VanMoof-fietsen uiteindelijk stoppen met werken, of niet meer te ontgrendelen zijn, ontwikkelt een Britse startup een ombouwset.  

Servers blijven voorlopig online

VanMoof heeft beloofd om de komende tijd zijn servers in de lucht te houden. Ook begint het bedrijf volgende week met het terugbrengen van de e-bikes die ter reparatie in de gesloten vestigingen stonden.

VanMoof sloot zijn locaties nadat het uitstel van betaling had gekregen. Nog geen week later volgde het faillissement.

190.000 verkochte fietsen

Het Amsterdamse merk heeft 190.000 fietsen verkocht. Volgens cijfers van Multiscope staat VanMoof in Nederland op de zestiende plek wat betreft verkochte aantallen e-bikes. De lijst wordt aangevoerd door Gazelle, gevolgd door Stella en Sparta.

Lees ook: VanMoof failliet, dit zijn de gevolgen voor klanten

Luister ook onze podcast: dit ging er mis bij VanMoof