Probleem voor Musk: Microsoft én Meta hebben merkclaims op 'X'

©TED

x twitter merk microsoft google musk handelsmerk
25 juli 2023 om 09:15
Laatste update: 25 juli 2023 om 09:44

Elon Musk moet mogelijk een juridische strijd voeren met Microsoft over de nieuwe naam van Twitter, dat sinds maandag X heet. Microsoft is namelijk eigenaar van een handelsmerk voor X. Maar ook Meta blijkt een merkclaim op een logo met een X te hebben.

"Microsoft heeft een handelsmerk voor X. Dus Musk heeft een geliefd en sterk merk vernietigd, in ruil voor mogelijk jaren van rechtszaken, en mogelijk geen merk”, aldus juridisch expert Andres Guadamuz van de Universiteit van Sussex. Musk koos X omdat zijn startup X.com eind jaren 90 ook zo heette. En omdat wat hij van plan is met Twitter lijkt op een strategie die hij destijds heeft bedacht. Dat Musk al sinds 2017 de domeinnaam X.com bezit, wil niet zeggen dat hij het merk zomaar mag gebruiken.

Er zijn meer bedrijven die ook X heten, waaronder de onderzoekstak van Google-moederbedrijf Alphabet. Daar heeft Microsoft geen stokje voor gestoken. Het handelsmerk van Microsoft uit 2003 gaat over chatrooms en berichtendiensten rond games. 

Meta doet ook mee

Maar er blijkt nog een andere, meer direchte concurrent van Twitter te zijn dat ook een claim op een X heeft. Facebook-moederbedrijf Meta heeft eerder een handelsmerk aangevraagd op een logo met een X, meldt Insider. De twee X'en van beide bedrijven zien er anders uit:

De logokwestie kan een nieuwe strijd tussen Musk en Zuckerberg worden. Onlangs ontstak Musk nog in woede nadat Meta met succes de Twitter-kloon Threads had gelanceerd. De twee techbazen waren het toch al van plan om het tegen elkaar op te nemen in een kooigevecht. Meta heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Geen vrienden met Microsoft

Maar ook Microsoft en Musk zijn niet bepaald vrienden. De Tesla-baas klaagde onlangs dat OpenAI onrechtmatig op grote schaal Twitter-data verzamelde. Microsoft investeerde miljarden in OpenAI, dat in 2015 door Musk werd opgericht, maar hij stapte uit het bestuur na een conflict met topman Sam Altman. Musk begon vorige week een eigen AI-startup om de concurrentie met OpenAI aan te gaan - ook met een X in de bedrijfsnaam: xAI. De miljardair heeft trouwens ook nog een vete met Microsoft-oprichter Bill Gates.

Mogelijk wist Musk wel van het handelsmerk van Microsoft, maar besloot hij ook dit gevecht weer publiekelijk aan te gaan. Wat Microsoft er van vindt, is nog niet bekend. Maar ceo Satya Nadella is niet het type voor een kooigevecht.

Volg ons ook op X of andere socials.