Rapport: vrouwen raken eerder baan kwijt door AI

©Christina/Unsplash

baan met toekomst werk ai vacature vrouwen banen salaris
26 juli 2023 om 10:40

Vrouwen worden waarschijnlijk eerder de dupe van de opmars van kunstmatige intelligentie dan mannen. De kans dat vrouwen hun baan kwijtraken door AI is volgens onderzoekers een stuk veel groter.

Vrouwen in de VS hebben anderhalf keer meer kans dan mannen dat ze op zoek moeten naar een nieuwe baan, omdat hun werk door AI is overgenomen. Dat berekenden onderzoekers van McKinsey, die erover schrijven in een nieuw rapport. AI kan in totaal bijna een derde van de werkuren in de Amerikaanse economie overbodig maken, verwachten de McKinsey-onderzoekers.

De grotere kans op baanverlies voor vrouwen komt mede doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in banen met lagere lonen, zoals klantenservice en ondersteunend kantoorwerk. Een deel van die taken kunnen door AI overgenomen worden. Voor laagbetaalde werknemers zijn de gevolgen van de technologie het grootst: de kans dat zij van beroep moeten veranderen is tot 14 keer groter dan bij mensen met de best betaalde banen.

Ook zwarte en Latijns-Amerikaanse medewerkers zullen eerder de negatieve gevolgen van de technologie ervaren, zeggen de onderzoekers. De vraag naar productiemedewerkers zal afnemen door de invoering van nieuwe technieken. 

'Bijna elke baan gaat veranderen'

Uiteindelijk gaan de ontwikkelingen op het gebied van AI volgens het rapport 'bijna elke baan veranderen'. McKinsey verwacht ook grote gevolgen voor dienstverlenende beroepen, waaronder leraren, advocaten en financiële adviseurs.

Voor 2030 zouden minimaal 12 miljoen Amerikanen van beroep moeten veranderen. Dat komt trouwens niet alleen door de opmars van AI, maar ook doordat Amerikaanse bedrijven grote veranderingen doorvoeren om duurzamer te werken en CO2-neutraal te worden.