©Headway

microsoft teams office 365 installeren slack

Bundeling Microsoft Teams en Office mogelijk illegaal: EU start onderzoek

27 juli om 12:57
Laatste update: 27 juli om 13:00

Het zal er al aan te komen, maar nu is het officieel: de Europese Commissie onderzoekt of Microsoft op illegale wijze de concurrentie verstoort met de bundeling van Microsoft Teams en Office. 

De Europese Commissie is vandaag een formeel onderzoek gestart naar de vraag of Microsoft zijn marktmacht misbruikt doordat Teams standaard wordt meegeleverd bij Office 365 en Microsoft 365. Over die praktijk heeft concurrent Slack in 2020 in Brussel geklaagd.

Als zakelijke klanten een abonnement nemen bij Microsoft verplicht het bedrijf hen om ook Teams af te nemen. Volgens Brussel heeft Microsoft mogelijk ook de interoperabiliteit tussen zijn zakelijke softwarepakketten en die van concurrenten beperkt. "Deze praktijken kunnen concurrentiebeperkende koppelverkoop of bundeling vormen en leveranciers van andere communicatie- en samenwerkingstools beletten te concurreren", aldus de Commissie.

De Europese Commissie zei onlangs dat er behalve Slack nog meerdere andere partijen over de koppeling tussen Teams en Office hadden geklaagd, maar welke bedrijven dat zijn, is niet duidelijk.

Internet Explorer-zaak

Dit is het eerste nieuwe mededingingsonderzoek naar Microsoft in 15 jaar tijd. Destijds werd de techreus beschuldigd van misbruik van zijn dominante positie door Windows-gebruikers te dwingen zijn browser Internet Explorer te installeren.

Microsoft kreeg daar uiteindelijk in 2013 een boete van 561 miljoen euro van de EU voor, omdat het beloftes over een keuzescherm voor browsers in Windows niet was nagekomen.