©Creative Commons/Unsplash

Onderzoek: hekel aan Elon Musk is hoofdreden om Tesla-auto te verkopen

Onderzoek: hekel aan Elon Musk is hoofdreden om Tesla-auto te verkopen

28-07-2023 14:58

Tesla-topman Elon Musk heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot omstreden figuur. En hoewel Tesla-eigenaren over het algemeen dol zijn op hun auto, is Musk toch de hoofdreden om een Tesla-auto te verkopen.

De Tesla Model 3 kwam zes jaar geleden voor het eerst op de markt in de VS. Reden voor Bloomberg om een groot onderzoek te doen onder 5000 van de eerste eigenaren van Tesla's bestverkochte auto. Het leuke: alle respondenten vulden een enquête met deels dezelfde vragen vier jaar geleden ook al in. Dat levert natuurlijk een hoop boeiende inzichten op.

De meest opvallende uitkomst gaat niet zo zeer over de auto zelf, maar over Elon Musk. "Hebben de recente uitspraken van Elon Musk de reparatie van Tesla verbeterd of verslechterd?", luidt één van de vragen. De meeste Tesla-eigenaren stemden voor (flink) verslechterd. Ook vindt ongeveer de helft van de stemmers dat Musk zou moeten stoppen met Twitteren. Een meerderheid vindt dat de miljardair zich niet met politiek moet bemoeien en dat de overname van Twitter (dat nu X heet) hem afleidt van zijn verantwoordelijkheden bij Tesla.

Musk hoofdreden voor doorverkoop Tesla

Sommige vroege Model 3-eigenaren zijn alweer toe aan een andere auto. De hoofdreden om hun Model 3 te verkopen en/of niet opnieuw voor Tesla te kiezen, blijkt Musk zelf. Voor 21,5 procent van de deelnemers is 'afkeuring van Elon Musk' de belangrijkste reden om niet meer voor Tesla te kiezen.

Op de tweede plaats staan zorgen over kwaliteit of dienstverlening, gevolgd met 'onvrede over de merkperceptie van Tesla'. "Ik zou liever hebben dat hij niet zo vastzat aan het imago van Tesla", zegt één van de deelnemers. "Ik wil niet dat mijn auto de aanleiding is voor gesprekken over Elon Musk."

Klanten overwegend zeer positief

Toch moet het gezegd: klanten zijn over het algemeen erg te spreken over hun Tesla Model 3. Prestaties, gebruiksgemak, ontwerp en betrouwbaarheid scoren allemaal een hele dikke voldoende. Slechts tientallen respondenten stemmen negatief bij vragen over die peilers van de Model 3.

Ook overweegt alsnog bijna 75 procent van de Model 3-eigenaren om als volgende auto weer een Tesla te kopen. Iets meer dan de helft van de deelnemers zou dan kiezen voor de Cybertruck, de langverwachte Tesla-wagen die sinds deze maand eindelijk in productie is.

De Tesla Model Y haalt de tweede plek, met bijna een kwart van de stemmen. Dat is al te merken: de Model Y was in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd de bestverkochte auto, een primeur voor een elektrisch model.

Luister ook onze podcast: