©Unsplash

De beste oordoppen met actieve ruisonderdrukking

De beste oordoppen met actieve ruisonderdrukking

28-07-2023 18:37 Laatste update: 18:41

Draadloze oordoppen zijn pas echt handig met sterke active noise cancellation (ANC). Dan hoor je de muziek of een podcast overal, ongeacht de herrie om je heen. Maar de ene ANC is de andere niet: wij zetten de beste oordopjes op een rij. Van Apple tot Nothing.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: draadloze oordoppen met active noise cancellation (ANC). Die moet goed werken en alles buiten houden, maar de muziek moet ook goed klinken. We willen accuduur, gebruiksgemak en wat party tricks zijn ook nooit weg. Wij raden deze oordopjes aan.

Apple AirPods Pro 2

Apple was er met de AirPods vroeg bij en de eerste AirPods Pro wisten al behoorlijk te overtuigen. Deze tweede versie heeft dezelfde vorm en is dus alleen op het gebied van functies verbeterd, maar dan ook behoorlijk.

Ten eerste is de ANC van de AirPods Pro 2 stukken sterker, volgens Apple zelf tot twee keer sterker dan bij de eerste AirPods Pro. In de praktijk hoor je gewoon veel minder van je omgeving, zeker als het gaat om constante herrie. Stemmen komen van dichtbij nog wel door de ANC heen, maar als je muziek draait moeten mensen toch behoorlijk hard praten om je aandacht te trekken.

De AirPods Pro 2 hebben ook weer de uitstekende transparantiemodus, waarbij omgevingsgeluid wordt doorgelaten. Wel zo veilig in het verkeer, bijvoorbeeld. Apple balanceert die transparantiemodus perfect: je hoort de muziek, en je omgeving klinkt volledig realistisch – niet te hard, niet te zacht.

Dan een hele welkome party trick: de adaptieve transparantie. Die houdt harde geluiden om je heen tegen, terwijl de andere geluiden wel door blijven komen. Zo hoor je sirenes en schuurmachines op straat niet snoeihard, maar de mensen naast je wel normaal. Met iOS 17 krijgen deze AirPods ook nog adaptieve audio. Dan worden zowel volume als ANC automatisch aangepast op de omgeving en de situatie: automatisch lager als iemand praat, daarna weer omhoog.

Het geluid dan: dat is voller bij deze AirPods Pro 2. Ook hier geen uitschieters wat betreft bas of hoge tonen: het geluid van Apple staat bekend als neutraal en past elke muziekstijl. Een equalizer hebben de AirPods Pro niet: zit je zelf graag aan de knoppen, dan kies je beter voor een ander merk. Een equalizer is er wel, maar die werkt automatisch, constant en luistert onder meer naar geluidsweerkaatsingen in je oor.

Vooral voor Apple-gebruikers hebben de AirPods Pro een streepje voor. Ze springen automatisch naar het apparaat dat je gebruikt, van iPhone naar Mac naar iPad en zelfs naar de Apple TV. Dat gaat allemaal zonder ooit in een bluetooth-menu te hoeven komen. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos, en ruimtelijk geluid met hoofddetectie. Ook de bediening is Apple-simpel en compleet: op de steeltjes van beide oordopjes zit een knopje. Met verschillende drukken kan je doorspoelen, ANC inschakelen en door te vegen verander je het volume. Oh, en de AirPods Pro 2 hebben nu ook een speaker in het doosje, dat piept als je ze kwijt bent.

De accuduur komt in totaal op 30 uur, met ANC ingeschakeld. Opladen kan zowel met Lightning-snoer als draadloos, met een Qi- of MagSafe- of Apple Watch-lader. De Apple AirPods Pro 2 kosten bij Apple 299 euro, maar zijn elders al voor rond de 250 euro te vinden. In één kleur: spierwit.

Sony WF-1000XM5

Deze WF-1000XM5 van Sony zijn 25 procent kleiner en 20 procent lichter dan zijn voorgangers, met behoud van een totale accuduur van 36 uur in totaal. Nu pas kunnen ze zich in formaat en gewicht meten met bijvoorbeeld bovenstaande AirPods Pro. En dat is merkbaar: deze M5-dopjes blijven stukken beter in het oor zitten, steken minder ver uit en voelen veel minder zwaar. Fijn voor mensen met kleine oren: er zit nu ook een XS-dopje in de verpakking.

De active noise cancellation dan: het paradepaardje van Sony. Voor het eerst durft het bedrijf nu te claimen dat het de beste ANC ter wereld heeft. Dat zeggen de bescheiden Japanners niet zomaar: dat blijkt uit metingen volgens de breed gebruikte JEITA-standaard.

De ANC wordt nu voor het eerst verzorgd door niet één maar twee chips in de oordoppen, en door AI. Die chips werken volgens Sony efficiënter samen om de herrie om ons heen sneller en vollediger in kaart te brengen, via nu drie microfoons per oordopje. Dan wordt direct contrageluid ingezet, zodat het omgevingsgeluid wegvalt.

De grootste verbeteringen zitten volgens Sony juist op het lastigste vlak, waar constante herrie en menselijk geluid samenkomen. Met andere woorden: pratende mensen in de trein. En verrek: we hebben de oordoppen geprobeerd in een volle trein, metro en bus en de ANC werkt inderdaad bijzonder goed. Of het de beste ter wereld is? Dat is lastig te beoordelen, maar sterk is de ANC wel.

De uitstekende afdichting van de oordoppen zal daarbij ook helpen: daar moet je wel van houden. Hoewel de ANC goed genoeg is om urenlang zonder vermoeiing te gebruiken, gingen bij ons de afgedichte oren als eerste irriteren na uren gebruik.

De tegenhanger van ANC is overigens de transparante modus. Dan wordt omgevingsgeluid juist doorgelaten door de microfoons aan de buitenkant van de dopjes. Ook dat kan prettig zijn: je hoort je eigen muziek of podcasts, maar ook de omgeving. In het verkeer is dat ook stukken veiliger. Die functie werkt prima, maar de omgeving klinkt net wat te hard: Sony zou eens bij Apple te raden moeten gaan.

Het geluid van de WF-1000XM5 blijft ijzersterk. Mede voor die verbeterde ANC is de speakerdriver vergroot: van 6mm bij de voorganger naar 8mm nu. Ook heeft de driver een andere vorm, die volgens Sony beter in staat is een breed geluidsspectrum voort te brengen. Dat is te horen, de WF-1000XM5 klinkt Sony-warm, met standaard een volle bas maar een merkbaar groot bereik. Stereo-muziek klinkt dichtbij, en met de equalizer in de bijbehorende app is het geluid goed aan te passen. Die instelling blijft op de dopjes bewaard, en dus ook behouden als je ze met andere apparaten koppelt. Wie door alle presets bladert, hoort nog eens extra hoe veelzijdig en krachtig deze oordoppen zijn: dit is echt premium geluid.

Ook deze dopjes ondersteunen LDAC, op Android-apparaten. Dan luister je draadloos met een veel hogere kwaliteit dan normaal, als ook je muziekdienst dat ondersteunt tenminste. Onder andere Apple Music en Tidal ondersteunen LDAC op Android. Het blijft een optie voor de fijnproever maar neem je de aandacht voor de muziek, dan hoor je wel meer details dan bij een doorsnee opname. Het maakt muziek tastbaarder: je hoort de vingers van de muzikanten over de snaren piepen, je kan de kleppen van de saxofoon horen dichtslaan.

De Sony 1000XM5-oordoppen zijn er in zwart met koperkleurige accenten en wit met zilverkleurige accenten. De nieuwe oordoppen zijn vanaf augustus verkrijgbaar, adviesprijs: 320 euro.

Bose QuietComfort Earbuds II

En ook Bose scoort sterk op het gebied gebied van ruisonderdrukking. Grotendeels nek aan nek met de AirPods Pro 2 – wat ons betreft weet Bose nog nét wat meer geluid buiten te houden. Net als bij de dopjes van Sony is de mate van ruisonderdrukking zelf aan te passen in de app. Da's prettig, want deze moderne dopjes zijn zó effectief dat de ANC bij langer haast oncomfortabel wordt.

Je kan daarbij zelfs verschillende persoonlijke modussen maken, waar je op de dopjes zelf doorheen kan bladeren. Daar zit ook een aware mode bij: harder omgevingsgeluid wordt automatisch zachter gemaakt, de rest komt wel door. Ook daar kan je weer zelf aanpassen waar de grens ligt: bij hele harde geluiden, of ook al wanneer iemand begint te praten bijvoorbeeld.

De dopjes zelf zijn onopvallend, zitten lekker en het laaddoosje is handzaam. Ook fijn: een bijgeleverd rubberen ringetje in drie maten zorgt dat de dopjes beter in je oren blijven zitten. Wat dat betreft pakken alle drie de oordoppen in deze lijst dat anders aan. De AirPods Pro en deze Boses hebben rubberen tuitjes die de gehoorgang afdichten maar er niet echt in gaan. Bij Bose zorgt het rubberen haakje voor extra grip in het oor, Sony kiest op zijn beurt voor de meer traditionele in-ear-dopjes van foam.

Het geluid van deze Bose-dopjes is uitstekend, neutraal met een volle bass die tegelijkertijd niet overdreven is. Een natuurgetrouwe weergave van muziek, en daarom geschikt voor alle muziekstijlen. De bediening is verrassend compleet. De vlakke buitenkant van de oordoppen werkt als kleine touchpad. Tikken voor pauze, vegen voor volume. Bij de Sony's in deze lijst is het volume ook te regelen op de doppen, maar dan moet je vijf keer tikken: je zou bijna de tel kwijtraken.

Helaas hebben de QuietComfort Earbuds II nog steeds geen bluetooth multipoint, voor snel wisselen tussen apparaten. De AirPods Pro 2 hebben dat wel, maar alleen bij Apple-apparaten. De dopjes van Sony hebben ook multipoint, ongeacht merk. Wissel je vaak tussen bijvoorbeeld je smartphone en laptop, dan zijn deze Boses niet het fijnst.

De QuietComfort Earbuds II hebben een totale accuduur van 24 uur met ANC ingeschakeld. Ze kunnen alleen bedraad opgeladen worden, niet op een draadloze lader zoals alle andere opties in deze lijst. De dopjes zijn er in zwart en grijs. De introductieprijs van de Bose QuietComfort Earbuds II is 299,95 euro, maar inmiddels zijn ze voor rond de 250 euro te vinden.

Goedkopere optie: Nothing Ear (2)

Vooropgesteld: de ANC van deze Nothing Ear (2)-dopjes is niet zo sterk als bij de duurdere opties in deze lijst. Dat kan ook haast niet, met een prijs die zo'n 50 procent lager ligt. De ANC zelf is echter niet 50 procent minder effectief. Zeker als het gaat om het buiten houden van constante geluiden zoals een vliegtuig, trein of ventilator, presteert Nothing helemaal niet slecht. Beginnen mensen echter te praten, dan hoor je die wel sneller dan bij de duurdere opties.

Het geluid is bij deze Ear (2)-oordoppen stukken beter dan bij de eerste. Verwacht hier ook weer geen wonderen, maar het zijn wel prima dopjes met behoorlijk wat bas. En voor wie details wil horen: deze oordopjes ondersteunen Hi-Res audio, voor Lossless-streaming over bluetooth. Daar moet je wel de juiste Android-telefoon en muziekdienst voor hebben, maar dan hoor je meer details in muziek.

Ook hier heb je een equalizer, met als leuke extra functie het delen van profielen. Zo kan je experimenteren met de instellingen van vrienden of vreemden, want de instellingen zijn via QR-code te delen. Deze dopjes zijn goed voor in totaal 36 uur met ANC ingeschakeld, en zijn zowel bedraad als draadloos op te laden.

Het ontwerp van deze dopjes is even opvallend als onopvallend. Qua vorm lijken de Nothing-oortjes erg op de AirPods en AirPods Pro, met hun witte siliconen dopjes en korte oorsteeltjes. Toch zijn die steeltjes de onderscheidende factor: door transparant plastic zie je het binnenwerk. Dat eigenzinnige ontwerp is van de hand van Teenage Engineering, het Zweedse merk dat verantwoordelijk is voor de inmiddels iconische synthesizer OP-1.

De Nothing Ear (2)-dopjes zijn er in zwart en zit, beide met transparante behuizing. De oordoppen zijn er vanaf 150 euro.

Meer gadgets die we aanraden vind je bij Bright Stuff.