©GlenCarrie

Facebook moet gegevens anonieme gebruiker geven na beschuldigingen

Facebook moet gegevens anonieme gebruiker geven na beschuldigingen

31-07-2023 13:36

Facebook-moederbedrijf Meta moet identificerende gegevens, zoals een telefoonnummer en ip-adressen, geven van een anonieme gebruiker die een man in een Facebook-groep beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.

Dat heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de beschuldigde man. Volgens de rechter wegen de belangen van de beschuldigde gebruiker zwaarder dan die van de anonieme gebruiker en Meta. In de berichten schreef iemand in februari dat de man vrouwen gebruikte en dumpte en stiekem opnames van hen maakte. Bij de posts stonden foto's van de man en screenshots van chats over hem. 

De rechter vindt de beschuldigingen 'schadelijk voor de eer en goede naam' van de man. De beschuldigingen zijn volgens de rechter ook 'niet onderbouwd'.

Om de anonieme persoon aan te kunnen spreken, zijn gegevens van Facebook nodig en die moet het bedrijf geven, oordeelt de rechter. Daarmee zou de beschuldigde man een rechtszaak starten, waarna de rechter kan oordelen of de beweringen onrechtmatig zijn. Facebook hoeft de berichten voorlopig niet te verwijderen.

IP-adressen van logins

Meta moet binnen twee weken zogeheten 'basic subscriber information' (BSI) over de anonieme gebruiker verstrekken. Het gaat dan om de gebruikersnaam, het e-mailadres, het telefoonnummer en de ip-adressen van logins en logouts na januari 2023 verstrekken.

Voor elke dag dat het bedrijf dit niet doet, moet het een dwangsom van duizend euro betalen, tot een maximum van 100.000 euro.

Luister ook onze podcast: