©Mark Zuckerberg

Bizarre cijfers van Meta: 40 miljard verlies op metaverse en record voor Facebook

Bizarre cijfers van Meta: 40 miljard verlies op metaverse en record voor Facebook

27-07-2023 11:40 Laatste update: 12:21

Meta strooit weer met miljarden: Facebook passeert de grens van 3 miljard gebruikers, de metaverse blijft miljarden dollars kosten en Meta's Twitter-rivaal Threads kan 1 miljard gebruikers halen.

Mark Zuckerbergs Meta heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. Bij die financiële cijfers worden ook andere cijfers genoemd, die vaak wat boeiender zijn. Zo is Facebook nog steeds niet over zijn piek, als het gaat om maandelijks actieve gebruikers. Facebook heeft nu 3 miljard van die maandelijks actieve gebruikers.

Het platform hikt al jaren tegen dat aantal aan: het aantal Facebook-gebruikers nam sinds vorig jaar maar 3 procent toe. Dat is de helft van de groei van de andere Meta-platforms Instagram, WhatsApp en Messenger, waar de groei dus op 6 procent ligt.

Threads: Meta's volgende miljard

Ook Threads is volgens Zuckerberg op weg naar de mijlpaal van 1 miljard gebruikers die eerder behaald werd door Facebook, Instagram en WhatsApp. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we hier genoeg gas op kunnen geven om het te helpen groeien", aldus Zuckerberg in een toelichting op de cijfers.

Threads nam een enorme vlucht naar de 100 miljoen gebruikers in de eerste week dat het beschikbaar was. Inmiddels is die groei afgevlakt en zou het platform 118 miljoen gebruikers hebben. Threads is nog wel volop in ontwikkeling. Veel belangrijke functies ontbreken nog. Deze week werd pas een feed toegevoegd met alleen berichten van accounts die mensen volgen.  

Ook is Threads in de EU nog niet beschikbaar, iets waar Meta extra maatregelen voor heeft genomen. Het gaat daarbij niet om privacyzorgen vanuit de EU. Meta is bewust terughoudend omdat het mogelijk niet voldoet aan de nieuwe EU-wet DSA. De DSA verbiedt het mogelijk om een bestaand account als enige login te gebruiken; Threads is alleen beschikbaar voor mensen met een actief Instagram-profiel.

Metaverse: miljardenverlies

De metaverse blijft een actief maar peperduur project van Meta. Het bedrijf veranderde zijn naam omdat het zoveel toekomst zag in een soort gedeeld virtueel universum. De metaverse is nog steeds niet echt, maar de kosten blijven maar stijgen. Inmiddels gaat het om meer dan 40 miljard dollar aan investeringen in de metaverse die Meta nog niet terugverdiend heeft.

Sinds begin vorig jaar alleen al heeft Meta 21 miljard dollar afgeschreven op de ontwikkeling van de metaverse. "Dit is een gok op de hele lange termijn", verzekerde Zuckerberg investeerders bij de toelichting op de kwartaalcijfers. "Ik kan niet garanderen dat ik gelijk heb met deze gok. Ik denk dat dit de richting is die de wereld op gaat."

Zuckerberg denkt dat slimme brillen veel slimmer gaan worden, en ziet een situatie waarin de andere platforms van Meta de metaverse steeds beter kunnen bekostigen.

Meer omzet

Kennelijk zijn de woorden van Zuckerberg geruststellend genoeg voor beleggers, want het aandeel van Meta zit in de lift. Het bedrijf draaide meer omzet dan verwacht afgelopen kwartaal: 32 miljard dollar. De winst was 7,78 miljard dollar, maar de 'metaverse-tak' Reality Labs draaide een verlies van 3,7 miljard dollar. Zuckerberg belooft die situatie op termijn dus in de zwarte cijfers te krijgen.

Volg ons ook op sociale media

Luister ook onze podcast: