Bedrijf wil VanMoof overnemen: 'De e-bikes goedkoper maken'

Bedrijf wil VanMoof overnemen: 'De e-bikes goedkoper maken'

01-08-2023 19:28 Laatste update: 02-08-2023 06:03

De topman van MicroMobility.com heeft nogal grote plannen met VanMoof, mocht zijn bedrijf de failliete Amsterdamse e-bike-maker in handen krijgen. Ondanks dat het met MicroMobility.com zelf slecht gaat, wil het New Yorkse bedrijf 'VanMoof weer laten groeien'. De Amerikanen willen vrijdag een bindend bod uitbrengen op VanMoof.

Als MicroMobility.com de strijd om de doorstart van VanMoof wint, dan zouden de toekomstige e-bikes van het Amsterdamse merk een stuk goedkoper worden. "We willen de prijzen omlaag brengen, want we willen naar grotere aantallen", zei Salvatore Palella, de CEO van MicroMobility.com, dinsdagavond tijdens een Twitter Space. De lagere prijzen zijn volgens hem mogelijk door 'aanpassingen in de toeleveringsketen' en doordat MicroMobility.com zijn eigen partners erbij zou betrekken. "Mogelijk kunnen we een deel van de productie of de assemblage in de VS doen", aldus Palella. Zijn bedrijf wil uiterlijk vrijdag een bindend bod op VanMoof doen. Volgens de curatoren zijn er meerdere partijen met interesse voor een doorstart.

Bestelde e-bikes mogelijk nog geleverd

Volgens Palella heeft zijn bedrijf ook 'interesse' in het alsnog leveren van al bestelde e-bikes, die klanten door het faillissement niet hebben ontvangen. "VanMoof zou ons belangrijkste merk worden", zegt Palella, die de eigen winkels van het bedrijf in stand wil houden. "We zien ook mogelijkheden voor elektrische stepjes of misschien zelfs een microcar onder het merk VanMoof."

MicroMobility.com is momenteel vooral actief met het verhuren van elektrische stepjes, e-bikes en e-scooters in de VS en Italië. Het bedrijf richt zich voortaan ook op de directe verkoop van dit soort voertuigen, maar het produceert zelf niets.

'VanMoof lijkt erg op Tesla'

VanMoof doet Palella erg denken aan Tesla. "Net als Tesla heeft VanMoof een hechte gemeenschap van gebruikers. De passie en liefde voor het merk is belangrijker dan welke manager of welke marketingcampagne dan ook. We willen deze klanten een nieuw huis geven."

Of MicroMobility.com genoeg geld heeft om het zwaar verlieslijdende VanMoof weer op gang te krijgen, valt te bezien. Het New Yorkse bedrijf leed vorig jaar een enorm verlies van 82 miljoen dollar en draaide maar 15,5 miljoen omzet. Ook is de beurskoers van het bedrijf compleet verdampt. 

CEO wil opstappen

Palella overweegt intussen op te stappen als CEO, nadat een overgrote meerderheid van de stemmers op een Twitter-poll vorige week stemde voor zijn vertrek. Dat zal te maken hebben met de ingestorte beurskoers van zijn bedrijf. Palella: "We gaan op zoek naar de juiste persoon die VanMoof kan laten groeien."

Lees meer nieuws over VanMoof. En volg ons op sociale media.