©Bright

Grote kortingen op e-bikes? Dat komt óók door het slechte weer

Grote kortingen op e-bikes? Dat komt óók door het slechte weer

02-08-2023 21:43

Al weken stunten e-bike-fabrikanten en fietswinkels met flinke kortingen op elektrische fietsen. De prijzen van e-bikes van grote merken zijn met honderden euro’s verlaagd. Daar zijn meerdere redenen voor. Maar een belangrijke factor is het weer

Als je nu naar een fietsenwinkel gaat, is de kans groot dat je een e-bike met fikse korting kunt kopen. Zowel winkels als grote fietsmerken hebben de laatste tijd honderden euro's van de prijzen van e-bikes afgehaald. Zo verlaagde Accell deze week nog de prijzen van sommige e-bike-modellen van zijn merken Sparta, Koga en Batavus. Ook de e-bikes van onder meer Flyer, Advanced en Cortina zijn met korting te koop. Sommige fabrikanten haken met acties in op het faillissement van VanMoof, maar dat was niet de echte reden. De kortingen zijn broodnodig, doordat de vraag naar e-bikes tegenvalt.

Enorme voorraden

Tijdens de coronajaren werden recordverkopen gehaald, inmiddels zit de klad er flink in. En door de hard gestegen inflatie stellen consumenten ook vaker grote aankopen uit.

Al sinds het voorjaar zit de fietsvakhandel, niet alleen in Nederland maar in veel Europese landen, overvol met een grote voorraad aan e-bikes. Doordat de verkoop niet zo hard gaat als verwacht, krijgen fabrikanten er minder nieuwe bestellingen bij. Zij blijven dan ook met grote voorraden zitten en dat kost ze door de gestegen rente steeds meer geld. 

Het weer

Maar ook het weer speelt een cruciale factor. De lente was dit jaar erg nat en koud. En de zomer is ook niet geweldig. Gevolg: veel minder verkochte e-bikes. "Door het veel te lange, natte en koude voorjaar is het fietsseizoen veel later op gang gekomen dan normaal. De vakhandel begon met meer dan genoeg voorraad, die ze nu in een kortere tijd moeten zien te verkopen. En omdat de vakhandel genoeg heeft staan, wordt er minder nabesteld. Daardoor zijn de magazijnen van de fabrikanten weer voller dan normaal", aldus fietsexpert Arnauld Hackmann tegen Bright.

"Het is een soort sneeuwbaleffect, want in het verlengde daarvan wordt de productie ook naar beneden bijgesteld. Het heeft weinig zin om maar door te produceren, terwijl je nog meer dan genoeg voorraad hebt", zegt Hackmann. "Om de markt meer in beweging te krijgen worden branchebreed fietsen met kortingen aangeboden."

De fietsbranche hoopt op een warme nazomer. "Iedereen is ervan overtuigd dat dit een tijdelijke situatie is, waar we allemaal doorheen moeten. Uiteindelijk zal het allemaal wel normaliseren", denkt Hackmann. 

Onderdelen door shredder gehaald

De situatie leidt wel tot opmerkelijke verhalen. Zo hoorde Hackmann op een internationale fietsbeurs onlangs dat een fabrikant van fietshelmen nog genoeg voorraad heeft tot in 2025. Een ander voorbeeld: "Een producent van componenten heeft onderdelen, ter waarde van één miljoen euro door de shredder gehaald, omdat dit goedkoper zou zijn dan de opslag van al die componenten."

De kortingen zijn groter dan normaal, erkent Amslod-topman Marc Hollemans in het FD. Volgens hem zijn de prijzen '8 tot 10 procent lager' dan normaal. "Maar dat moet ook om de te verkopen aantallen uit ons businessplan te halen." Bij marktleider Gazelle zijn de voorraden inmiddels 'weer op een normaal peil'.

'Weer even cruciaal als voor ijscoman'

Stella kampte ook lange tijd met te grote voorraden, maar daar is de situatie verbeterd. "Als de winter zo slecht wordt als de lente, krijgen we het moeilijk. Maar dat geldt voor alle bedrijven in onze branche", zegt Stella's marketinghoofd Oliver Trier in De Stentor. "Het weer is voor de fietsenbranche net zo belangrijk als voor een ijscoman. Natuurlijk hebben we een vaste laag met aankopen voor school en werk, maar het weer is een belangrijke prikkel."

Lees meer nieuws over e-bikes.