©Kwebbelkop

YouTuber Kwebbelkop vervangt zichzelf door AI-kloon: 'Maar ga niet met pensioen'

YouTuber Kwebbelkop vervangt zichzelf door AI-kloon: 'Maar ga niet met pensioen'

03-08-2023 09:19 Laatste update: 09:36

De populaire Nederlandse YouTuber Kwebbelkop laat zijn video's voortaan presenteren door een AI-kloon van zichzelf. Hij gaat zo meer video's maken, in verschillende talen.

Jordi Van Den Bussche, beroemd als Kwebbelkop op YouTube, gebruikt een AI-model om zijn video's te maken. Woensdag verscheen de eerste video met 'Kwebbelkop AI', waarin een cartoonachtige avatar met zijn uiterlijk in hoog tempo een Minecraft-video presenteert, met een stem die op hem lijkt. "Binnenkort kun je met één druk op de knop een virale video maken", schrijft Van den Bussche op X. "De grootste uitdaging tot nu toe was de productie van content en hoewel we hier al enorme ontwikkelingen hebben doorgemaakt, zijn we er nog niet."

De 28-jarige YouTuber, met 15 miljoen abonnees op zijn kanaal, wil met de AI-systemen vier video's per week gaan maken. Een voordeel van het AI-gebruik is dat er makkelijk video’s in meerdere talen zijn te genereren. "Kwebbelkop AI verschijnt binnenkort in vijf andere talen. AI maakt dingen zo veel gemakkelijker."

Creativiteit

Er zijn al verschillende AI-tools op de markt die videomakers kunnen gebruiken voor creatie van beelden en stemmen en het doen van bewerkingen op basis van geschreven instructies. Kwebbelkop heeft ook een AI-model getraind met zijn archief met video's. "Het is gemodelleerd naar mij en mijn creativiteit en mijn inbreng", zegt hij tegen Wired. "Ik ga niet met pensioen als creatieveling. Ik heb er alle vertrouwen in dat AI mijn creativiteit kan reproduceren, zozeer zelfs dat ik bereid ben mijn hele bedrijf erop te verwedden." 

De belangrijkste reden om de AI-kloon te ontwikkelen is volgens Van den Bussche dat het succes op YouTube te zeer afhankelijk is van één persoon: de presentator zelf. "Dat is een vreselijk businessmodel. Het is veel te risicovol."

Virtuele YouTubers

In 2021 lanceerde Kwebbelkop al een tweede kanaal waarop gaming-video's worden gepresenteerd door een virtuele presentator, genaamd Bloo, die ook door AI wordt gemaakt. Dat kanaal heeft 775.000 abonnees. Vooral op game-kanalen zijn dit soort virtuele YouTubers, VTubers, bezig met een opmars.

YouTube zelf is overigens deze week ook begonnen met het gebruik van AI om video's samen te vatten.

Volg ons ook op YouTube.