©Bright

vanmoof doorstart van moof overname elektrische fiets

Meerdere bedrijven bieden op VanMoof: redding nabij?

4 augustus 2023 om 15:54
Laatste update: 4 augustus 2023 om 19:29

Een klein aantal bedrijven is nog in de running om de failliete e-bike-fabrikant VanMoof een doorstart te geven. Er zijn meerdere biedingen uitgebracht, zeggen de curatoren. De eindfase in de gesprekken is begonnen. Volgens de curatoren zal er snel duidelijkheid komen.

Meerdere bedrijven zien nog toekomst in VanMoof en hebben een bieding uitgebracht. De Amsterdamse e-bike-maker werd half juli failliet verklaard. De curatoren, Jan Padberg en Robin de Wit, onderzoeken sindsdien of er een doorstart mogelijk is. Eén van de geïnteresseerde partijen is er open over: het Amerikaanse Micromobility.com. Dat bedrijf verhuurt en verkoopt e-bikes en e-stepjes. CEO Salvatore Palella is naar Amsterdam afgereisd. Zijn bedrijf zit echter zelf ook in de financiële problemen. Wie de andere gegadigden zijn, is gissen. "Er worden omwille van de rust rondom het proces nu geen mededelingen gedaan", aldus curator Jan Padberg tegen Bright.

Meerdere biedingen

Vrijdag sloot de termijn voor geïnteresseerde partijen om een bindend bod uit te brengen. "Meerdere partijen hebben een bieding uitgebracht. In de komende dagen zullen de biedingen met elkaar worden vergeleken en worden besproken met de stakeholders", laten curatoren Padberg en De Wit weten. "De positie van gedupeerde consumenten zal hierbij worden meegewogen. Kort na het weekend zal een keuze worden gemaakt met welke partij exclusief verder zal worden onderhandeld. Het streven is om dan binnen enkele dagen tot een definitieve overeenstemming te komen."

Om VanMoof weer op de rit te krijgen zijn tientallen miljoenen euro's nodig, want het bedrijf leed zowel in 2021 als 2022 zo’n 80 miljoen verlies. In totaal is er bijna 200 miljoen gestoken in het fietsmerk. Door alle problemen met de eigen onderdelen van de e-bikes liepen de kosten steeds verder op. Desondanks zijn er nog partijen die brood zien in een volledige doorstart.

Micromobility-baas Palella wil de VanMoof-fietsen zelfs een stuk goedkoper gaan maken en hij ziet een elektrische step onder het VanMoof-merk ook wel zitten. De komende dagen wordt duidelijk wat de bedrijven precies bieden. Bij een doorstart valt de keuze vaak op de hoogste bieder.

Durfinvesteerders

De andere gegadigden zijn nog niet naar buiten getreden. De Amerikaanse durfinvesteerder KKR zou interesse hebben. KKR nam vorig jaar al de Nederlandse fietsgigant Accell Group over, het bedrijf achter bekende fietsmerken als Sparta, Batavus en Koga. KKR is een van de grootste private equity-fondsen ter wereld. "We geven op dit moment geen commentaar", reageert een woordvoerder van KKR. De vorige partijen die tientallen miljoenen in VanMoof staken waren ook durfinvesteerders, zoals Balderton Capital, Norwest Venture Partners, Felix Capital en Hillhouse Capital Group.

De grote fietsbedrijven Giant en Trek werden genoemd als mogelijke kopers van VanMoof, maar zij zwijgen eveneens. Giant uit Taiwan is de grootste fietsfabrikant ter wereld en heeft een paar dochterbedrijven rond e-bikes, zoals het merk Momentum voor elektrische stadsfietsen en bakfietsen. Onder het Amerikaanse Trek vallen ook meerdere fietsmerken. Er deed ook een gerucht de ronde over interesse vanuit Duitsland, maar het is niet duidelijk om welk bedrijf het ging.

Voorlopig blijft het voor VanMoof-fietsers afwachten hoe het verder gaat, maar de eindstreep komt in zicht.

Tip: Kom naar onze Bright E-bike Party waar je zelf 19 e-bikes kan proberen.