'Bedrijven achter Gazelle en Sparta wilden VanMoof niet redden'

© Bright

vanmoof overname fiets marktplaats gazelle sparta batavus
14 juli 2023 om 00:11
Laatste update: 14 juli 2023 om 20:58

VanMoof klopte in geldnood tevergeefs aan bij de grote Nederlandse concurrenten Pon en Accell. De twee bedrijven zouden niet bereid zijn te investeren in de zwaar verlieslijdende Amsterdamse e-bike-fabrikant.

KIJK OOK: De val van VanMoof: hoe verder?

VanMoof had zo dringend geld nodig dat het bereid was zijn concurrenten een kijkje in de keuken te geven. Het bedrijf benaderde zowel Accell, bekend van merken als Batavus en Sparta, als Pon Bike, van onder meer Gazelle en Kalkhoff. Beide rivalen zagen af van een belang in VanMoof, meldden bronnen aan het FD. VanMoof kreeg woensdag uitstel van betaling en probeert nu een faillissement te voorkomen. Accell en Pon worden door fietsexperts genoemd als mogelijke partijen die VanMoof zouden kunnen overnemen, maar die kans lijkt erg klein.

Pon nam afgelopen september wel het Nederlandse fietsmerk Veloretti over, dat met elektrische stadsfietsen direct met VanMoof concurreert. In tegenstelling tot VanMoof hebben de e-bikes van Veloretti wel standaard onderdelen van bekende leveranciers. VanMoof gebruikt zelfontworpen onderdelen, die veel problemen veroorzaakten. Zo’n 10 procent van de VanMoof-fietsen moest binnen een jaar terug om gerepareerd te worden.

80 miljoen verlies per jaar

VanMoof dook zwaar in de rode cijfers: in zowel 2021 als 2022 draaide het bedrijf ongeveer 80 miljoen euro verlies. In totaal haalde het bedrijf, opgericht door de broers Taco en Ties Carlier, zo’n 200 miljoen euro investeringen op. Een groot deel van dat geld kwam van internationale investeerders.

Intussen zitten fietsfabrikanten met veel onverkochte voorraden, omdat de vraag naar e-bikes na de piek tijdens de coronajaren achterblijft. De huidige investeerders in VanMoof hebben volgens het FD begin dit jaar nog eens miljoenen in de fietsfabrikant gestoken, omdat het voortbestaan toen ook al in gevaar kwam. De fietsbedrijven geven geen commentaar op de gesprekken. 

Pon en Accell zijn grote spelers

Pon haalde vorig jaar 2,4 miljard omzet uit fietsen en heeft naast Gazelle ook merken als Cannondale, Urban Arrow en Union in zijn portfolio. Zo'n driekwart van de Nederlanders bezit een fiets van een Pon-merk.

Accell uit Heerenveen is bekend van merken als Batavus, Sparta, Koga, Carqon en Babboe. Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door een consortium van investeerders, geleid door het Amerikaanse KKR. Accell zegt Europees marktleider in e-bikes te zijn en had in 2021 ruim 1,4 miljard euro omzet.

Volg meer updates over VanMoof

Lees ook: VanMoof bijna failliet - wat moet je met je e-bike of bestelling?