©Geralt/Pixabay

Praten tegen de hele groep: WhatsApp rolt voicechats in groepen uit

Praten tegen de hele groep: WhatsApp rolt voicechats in groepen uit

07-08-2023 14:59 Laatste update: 15:03

WhatsApp is begonnen met het testen van een nieuwe functie in groepen: voicechats. Je kunt daarmee een gesprek in audio voeren met andere leden van een WhatsApp-groep.

WhatsApp heeft in zijn nieuwste testversie voor Android de functie voor voicechats toegevoegd. Met de functie kun je een doorlopend groepsgesprek in audio starten, meldt WABetaInfo. Zo'n groepsvoicechat is te beginnen via een icoontje in de rechterbovenhoek van de groepschat. Alle deelnemers van de groep ontvangen dan een stille pushmelding. Hun telefoons gaan dus niet overal, zoals bij de normale audiogesprekken in WhatsApp. Aan het icoontje van de groep is ook te zien dat er een voicechat bezig is.

De nieuwe functie doet denken aan de audiochats in Discord en Slack en aan een vervlogen online-hype uit begin 2021: Clubhouse. Deelnemers aan een WhatsApp-groep zien tijdens de voicechat in een balk bovenaan de chatbox hoeveel mensen er in de groep op dat moment actief zijn.

De groepsvoicechats worden automatisch afgesloten als er een uur lang niemand iets heeft gezegd. Daarna kan elk groepslid uiteraard weer een nieuwe voicechat starten. De voicechats zijn beveiligd met end-to-end-encryptie. 

'Bredere release'

De groepsvoicechats lijken momenteel alleen in de testversie beschikbaar te zijn voor sommige Android-gebruikers, maar volgens WABetaInfo verschijnt de optie de komende dagen voor meer WhatsApp-gebruikers. "Dit lijkt een bredere release, dus sommige gebruikers met de normale versie van WhatsApp kunnen mogelijk deze functie ook al testen."

WhatsApp voerde eind juli ook al een andere nieuwe functie in: reageren op chats met korte videoberichten. Dat is een soort videovariant op spraakberichten, waarbij de videoboodschappen direct het opnemen worden verstuurd.