©Greenwish/Pexels

Deze verandering van YouTube kan grote gevolgen hebben (voor je startpagina)

Deze verandering van YouTube kan grote gevolgen hebben (voor je startpagina)

09-08-2023 08:35 Laatste update: 08:44

Als je YouTube opent op je smartphone, dan kan de voorpagina van de video-app er voortaan heel anders uitzien: bijna leeg. Als je een bepaalde instelling aan hebt staan, krijg je namelijk geen voorgestelde video's op het startscherm meer.

De nieuwe wijziging van YouTube geldt voor gebruikers die hun kijkgeschiedenis hebben uitgeschakeld. Zij krijgen dan op de voorpagina van YouTube geen video’s voorgesteld. Dat ziet er vreemd uit: YouTube zonder de thumbnails van viral video’s, dramatische beelden van vloggers, schreeuwende titels en van TikTok gekopieerde Shorts.

Er staat slechts een zoekveld en een melding over dat je kijkgeschiedenis uitstaat, omdat je die natuurlijk weer aan kan zetten. "Je kunt je instelling op elk moment wijzigen om de nieuwste video's op maat te krijgen."

Kijkgeschiedenis

Met deze opvallende verandering hoopt YouTube er meer gebruikers toe aan te zetten om hun kijkgeschiedenis toch weer aan te zetten, waardoor ze video’s voorgesteld krijgen op basis van hun kijkgedrag. Dat zorgt er gemiddeld voor dat ze langer op YouTube blijven en meer voor hen relevante video’s kijken, waardoor er uiteindelijk meer wordt verdiend aan reclames.

Maar het is wel prettig voor mensen die YouTube alleen gebruiken om te zoeken naar specifieke onderwerpen: er komt bij openen van de app niets in beeld dat om je aandacht smeekt. "We lanceren deze nieuwe ervaring om duidelijker te maken welke YouTube-functies afhankelijk zijn van kijkgeschiedenis om video-aanbevelingen te doen en om het meer gestroomlijnd te maken voor degenen onder u die liever zoeken dan bladeren door aanbevelingen", aldus Google. 

Komende maanden uitgerold

Google rolt de aanpassing 'in de komende maanden' uit, maar een deel van de gebruikers van de YouTube-app ziet het al. Het in- of uitschakelen van je YouTube-kijkgeschiedenis kan via de instellingen van Google.

Volg ons ook op YouTube