©Apple

Apple aangeklaagd om Tetris-film: 'Lijkt te veel op het boek over de game'

Apple aangeklaagd om Tetris-film: 'Lijkt te veel op het boek over de game'

09-08-2023 12:16

De hoofdredacteur van de Amerikaanse techsite Gizmodo heeft Apple, de makers van de film Tetris en het bedrijf achter Tetris aangeklaagd. De film zou het boek van de journalist hebben gekopieerd.

Eind maart kwam de film Tetris uit op Apple TV+. De film vertelt over het ontstaan van Tetris: hoe Nederlandse Amerikaan Henk Rogers (Taron Egerton) Tetris vanuit de Sovjet-Unie probeert te verkopen aan Nintendo. Door de setting in de jaren '80 en het wantrouwige contact tussen Oost en West, krijgt de film al snel het gevoel van een 'Koude Oorlog spionagethriller'.

Dat toontje viel ook op bij Daniel Ackerman, de hoofdredacteur van Gizmodo die in 2016 een boek schreef over het bekende blokkenspel. De Tetris-film heeft volgens Ackerman "exact hetzelfde gevoel, dezelfde toon, aanpak en dezelfde scènes" als zijn boek, The Tetris Effect, meldt Reuters. En daarom klaagt Ackerman Apple en de makers van de film aan. En ook de Tetris Company wordt aangeklaagd.

Jarenlang contact leidde tot niets

Ackerman heeft naar eigen zeggen jarenlang contact gehad met de Tetris Company. Het bedrijf was op de hoogte van zijn boek, en waarschuwde Ackerman om geen pogingen te doen zijn boek te laten verfilmen.

Nu is er toch een film, die volgens Ackerman dus leentjebuur zou spelen bij zijn boek. "De film heeft letterlijk meerdere specifieke onderdelen van het boek geleend", aldus de hoofdredacteur.

Lastige zaak

Apple en de Tetris Company hebben nog niet op de aanklacht gereageerd. Ackerman lijkt echter een lastige rechtszaak voor zich te hebben, omdat zowel het boek als de film gestoeld zijn op historische gebeurtenissen, waarop geen auteursrecht rust. Ackerman wijst daarom op de specifieke onderdelen van zijn boek: passages die hij zelf speculatief heeft aangedikt zouden ook in de Tetris-film zitten.

Ackerman is ook niet de eerste die kiest voor deze toon. Zo bracht de BBC in 2004 al de documentaire Tetris: From Russia With Love uit, waarin het Tetris-verhaal ook wordt verteld tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Het zal blijken of Apple en Tetris de rechtszaak voor laten komen, of met Ackerman schikken.

Luister ook onze podcast: