©Slack

Slack lijkt na een grote update meer op WhatsApp en e-mail: wat is er veranderd?

Slack lijkt na een grote update meer op WhatsApp en e-mail: wat is er veranderd?

09-08-2023 17:43 Laatste update: 18:00

De zakelijke chatdienst Slack is één van de populairste chat-apps op de markt, zeker nu veel meer mensen deels thuiswerken. Wel zijn er steeds meer nieuwe functies bijgekomen en daarom ruimt Slack nu op: met een nieuw ontwerp.

Slack is sinds zijn eerste versie, precies tien jaar geleden, flink uitgebreid. De kern is echter hetzelfde: een chat-dienst vooral voor bedrijven, waarbij elke deelnemer lid kan worden van alle relevante kanalen. Elk onderwerp krijgt een kanaal, en alle relevante collega's zitten in dat kanaal. Bedrijven die betalen, kunnen oneindig terugzoeken in de geschiedenis van die kanalen.

De afgelopen jaren is het aantal functies van Slack flink uitgebreid, en daar is de app zeker niet overzichtelijker van geworden. Dat gaat het bedrijf nu aanpakken, met een nieuw ontwerp dat vanaf vandaag wordt uitgerold.

Alle chats in één overzicht

Het vernieuwde Slack is meer georganiseerd als een e-mail-app. Alles draait om de vernieuwde zijbalk, die de meeste bekende onderdelen anders rangschikt. De nieuwe Home-sectie oogt grotendeels zoals het oude thuisscherm van Slack, met een overzicht van alle kanalen, DM's en apps van het huidige team waar je in zit.

Nieuw in de zijbalk is de knop DM's, die een venster opent dat lijkt op andere chat-apps zoals WhatsApp. Links zie je dan iedereen met wie je een actieve chat hebt, rechts zie je de chat die je hebt geselecteerd.

Het nieuwe venster toont alle DM's, niet alleen die van het huidige team – of 'workspace', zoals Slack dat noemt. Handig, bij de huidige versie van Slack staan de kanalen en DM's in één lijst, en dat kan snel onoverzichtelijk worden.

E-mail-achtige inbox

Onder de nieuwe DM's-knop zit het nieuwe Activity-venster. Dat is een soort inbox, net als bij e-mail. In dat venster staan alle berichten, vermeldingen en reacties uit al je kanalen van alle workspaces. Dat moet volgens Slack ongeveer werken als de samengevoegde inbox die veel e-mail-apps bieden, waarbij je bijvoorbeeld je zakelijke e-mail en privéberichten in één lijst ziet.

Het doel van het nieuwe ontwerp is meer focus, zegt Slack-producthoofd Noah Weiss tegen The Verge. "We zien dit als de verschillende manieren van werken die je hebt", aldus Weiss. "Ik lees alles wat er aan de hand is, ik reageer op inkomende berichten, ik orden en reageer op alle activiteiten, en dan doorloop ik mijn takenlijst van wat ik moet opvolgen – dat is wat dit organiseert, op een manier met modussen in plaats van soorten objecten."

Komende maanden uitgerold

Meer functies hebben ook een vaste plek gekregen. Zo zit de (video)belfunctie Huddle altijd rechtsbovenaan in elk chatvenster. En verschillende nieuwe dingen, zoals kanalen of DM's, zitten altijd onder de plus-knop linksonder. "We wilden alles wat we hebben toegevoegd op een logische, behapbare plek zetten", aldus Weiss.

Het vernieuwde Slack wordt de komende weken tot maanden uitgerold onder alle gebruikers. Betalende gebruikers zullen daarbij volgens Slack meer profiteren van alle vernieuwingen, maar hoe precies is nog niet duidelijk.