Deze beelden tonen waarom een Tesla met Autopilot op een politieauto botste

Deze beelden tonen waarom een Tesla met Autopilot op een politieauto botste

10-08-2023 10:42 Laatste update: 10:57

De Amerikaanse verkeerstoezichthouder onderzoekt steeds meer ongelukken waarbij Tesla's op de Autopilot-functie tegen auto's van de politie en hulpdiensten botsten. Een Amerikaanse krant heeft nu de dashcam-beelden van zo'n Tesla Autopilot-ongeluk online gezet om te laten zien wat er mis ging.

De toezichthouder NHTSA doet sinds 2021 onderzoek naar de Tesla Autopilot na een reeks ongelukken waarbij de auto’s met het rijhulpsysteem ingeschakeld op voertuigen van hulpdiensten en de politie waren gebotst. Er worden 16 van zulke Autopilot-ongevallen onderzocht. De Wall Street Journal heeft beelden van de camera’s in de gecrashte Tesla-auto's in handen gekregen en daar een video over gepubliceerd

Experts hebben de crashbeelden bekeken en zeggen dat daaruit blijkt dat Tesla Autopilot problemen heeft met het herkennen van zwaailichten in het donker. "De zwaailichten van de politieauto creëerden een wazig beeld dat de software van de auto waarschijnlijk niet herkende als een stilstaand voertuig." De Tesla Model X herkende slechts 2,5 seconden en 37 meter voor de crash dat er iets op de weg stond. Dat bleek veel te laat.

Hetzelfde patroon deed zich voor in minstens acht vergelijkbare gevallen toen een Tesla in het donker tegen een stilstaand hulpvoertuig botste.

Update zou het verhelpen

Tesla kwam later met een software-update waardoor Autopilot de lichten van voertuigen van hulpdiensten 's nachts beter zou moeten herkennen. Maar volgens de Wall Street Journal onderzoekt de NHTSA ook soortgelijke crashes die na die update plaatsvonden.

Ondanks de misleidende namen Autopilot en Full Self-Driving zijn Tesla’s rijhulpsystemen nog helemaal niet zelfrijdend. Tesla waarschuwt bestuurders dan ook dat ze altijd hun handen aan het stuur moeten houden. Bij meerdere van de onderzochte ongelukken leken de bestuurders zelf helemaal niet goed op te letten en sommigen van hen zaten met alcohol op achter het stuur.

Beloftes van Musk

Tesla-baas Elon Musk zei onlangs dat zijn bedrijf voor het einde van het jaar de 'volledig zelfrijdende functie' gereed heeft. Musk beloofde dat vele jaren geleden al. In het verleden manipuleerde Tesla een promotievideo om zijn zelfrijdende functie te promoten. 

Tesla wil zijn rijhulpsystemen binnenkort ook aan andere automerken verkopen.