Tesla zette promotievideo voor 'zelfrijdende' auto in scène
Autopilot

Tesla zette promotievideo voor 'zelfrijdende' auto in scène

19-01-2023 10:18 Laatste update: 10:28

Tesla heeft in een promotievideo voor zijn zelfrijdende technologie functies laten zien die de getoonde auto niet zelf kon uitvoeren. Dit werd in scène gezet voor de video, zegt een Tesla-techneut tegen een Amerikaanse rechter.

De Tesla-video uit eind 2016 werd door ceo Elon Musk omschreven als bewijs dat een Tesla-auto zichzelf kon besturen. "Tesla rijdt zelf - helemaal geen menselijke inbreng", schreef Musk over de video. "De persoon op de bestuurdersstoel is er alleen om juridische redenen. Hij doet niets. De auto rijdt zichzelf", beweerde Tesla destijds.

De getoonde Model X reed echter helemaal niet continu zelf, zegt Tesla-topman voor het rijhulpsysteem Autopilot, Ashok Elluswamy, in een verklaring die als bewijs is gebruikt in een Amerikaanse rechtszaak tegen Tesla over een fataal ongeluk in 2018. Daarbij kwam de Apple-medewerker Walter Huang om het leven.

Tegen het hek geknald

Musk had het team van Elluswamy opdracht gegeven een 'demonstratie van de mogelijkheden van het systeem' op te nemen. Chauffeurs namen de controle over tijdens de testritten, erkent Elluswamy. Toen hij probeerde te laten zien dat de Model X zichzelf kon parkeren zonder bestuurder, crashte een testauto tegen een hek op de parkeerplaats.

Volgens Elluswamy wilde Tesla laten zien wat er in de toekomst mogelijk zou worden, maar dat was niet zoals het bedrijf en Elon Musk de video vervolgens aanprezen. Ook was de exacte route die de auto voor de video reed al van tevoren in kaart gebracht.

Tesla’s rijhulpsystemen zijn ondanks jarenlange beloftes van Musk nog steeds niet volledig zelfrijdend. Tesla waarschuwt bestuurders dat ze hun handen aan het stuur moeten houden.

'Misleiding' consumenten

Tegen Tesla lopen in meerdere landen onderzoeken door toezichthouders en rechtszaken die stellen dat de autofabrikant mensen heeft 'misleid' met de uitingen rond zijn rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving. Onlangs kreeg het Amerikaanse bedrijf daar in Zuid-Korea nog een boete voor.

Ook is de Amerikaanse Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Tesla vanwege de beweringen van het bedrijf dat zijn auto’s zichzelf kunnen besturen. 

Geen disclaimer

De advocaat van de verongelukte Walter Huang zegt dat het 'duidelijk misleidend was om die video zonder enige disclaimer of sterretje te tonen'. Volgens de Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board werd het fatale ongeval van Huang waarschijnlijk veroorzaakt doordat hij was afgeleid en door de beperkingen van Tesla Autopilot.

Deze elektrische auto's komen eraan: