© Mikhail Serdyukov

iPhone 14 redt gezin uit vlammenzee op Hawaï dankzij noodoproep via satelliet

iPhone 14 redt gezin uit vlammenzee op Hawaï dankzij noodoproep via satelliet

10-08-2023 19:23 Laatste update: 21:33

Op het Hawaïaanse eiland Maui zijn al tientallen mensen om het leven gekomen door hevige bosbranden. Eén gezin werd gered dankzij de SOS-noodmelding van de iPhone 14, die via de satelliet werkt.

Het nieuws werd op X gedeeld door Michael J. Miraflor. Het gezin van vijf zat in de auto toen de bosbrand hen bereikte. Ze konden de hulpdiensten niet bellen omdat geen van hen mobiel bereik had. Door de branden waren de mobiele netwerken uitgevallen.

Maar één van hen had een iPhone 14. Sinds november vorig jaar kunnen iPhone 14-eigenaren de Nood SOS-functie gebruiken, een satellietdienst voor noodoproepen. Nadat de iPhone 14-gebruiker een noodbericht stuurt, kan die communiceren met de hulpdiensten. Volgens Miraflor was dat de enige manier voor het gezin om de hulpdiensten te bereiken. 

De gebruiker liet aan de hulpdiensten weten dat ze omringd waren door vuur en dat ze niets konden zien. De iPhone deelde de locatie van de auto automatisch met de hulpverleners, die daardoor een brandweerwagen naar de familie konden sturen. Zo'n 30 minuten nadat het eerste satellietbericht werd verstuurd, konden de inzittenden gered worden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Nood SOS-functie levens redt. In december vorig jaar stortte een auto een ravijn in in de Amerikaanse staat Californië. Nadat de iPhone van een van de inzittenden detecteerde dat er een ongeluk was gebeurd met behulp van de Crashdetectiefunctie, schoot de Nood SOS-dienst in actie. Beide inzittenden werden uiteindelijk gered. 

In juni dit jaar, eveneens in Californië, brak een vrouw haar been tijdens een trektocht in het nationaal park Angeles National Forest. Ook zij had geen bereik, maar kon de hulpdiensten contacteren met behulp van de SOS-noodmelding. Uiteindelijk kon een helikopter de vrouw transporteren naar een ziekenhuis.

De Nood SOS-functie is beschikbaar voor iPhone 14-gebruikers in de VS, Canada, het VK, Nieuw-Zeeland en een aantal Europese landen. Ook in Nederland kan je sinds maart de SOS-noodmelding gebruiken.

Kijk ook onze video over hoe de satellietfunctie werkt.