©Unsplash

De iPhone 15 wordt een mooie upgrade: hier kijken we het meest naar uit

De iPhone 15 wordt een mooie upgrade: hier kijken we het meest naar uit

10-08-2023 16:24

De iPhone 15 wordt waarschijnlijk over ongeveer een maand onthuld. En als we alle kleine en grotere vernieuwingen bij elkaar optellen, worden we toch wel heel enthousiast van de nieuwe iPhones. Hier kijken we het meeste naar uit.

We houden alle geruchten over de iPhone 15 continu bij. Er komt steeds meer informatie naar buiten en als we alle stukjes bij elkaar optellen, ontstaan toch wel een paar hele interessante smartphones.

Dat begint bij het ontwerp, want de iPhone 15 belooft de eerste sinds de iPhone 12 te worden met een wat nieuwer ontwerp. Daarvoor moet je misschien wel met je ogen knijpen, want volgens de geruchten blijft de vorm grotendeels intact. Platte voorkant, achterkant en zijkanten dus, maar the devil is in the details.

De overgang van de zijkant naar de voor- en achterkant belooft wat ronder te worden dan de hoekige overgang van de iPhone 12, 13 en 14. Alsof ze bij Apple Goudlokje hebben gelezen: niet te rond, niet te scherp, precies goed.

Nieuwe knop klinkt verdraaid handig

Een van de meest recente geruchten is die rond de nieuwe actieknop, op de plek waar tot nu toe de mute-schakelaar zat, boven de volumeknoppen. Die knop zou lijken op de actieknop op de Apple Watch Ultra. Die knop is zelf in te stellen en dat zou bij de iPhone 15 ook zo zijn.

Je zou bijvoorbeeld de camera of zaklamp op de knop kunnen zetten, en mogelijk bijvoorbeeld ook een Siri Shortcut. Deze kleine verandering belooft de iPhone weer een stuk handiger te maken.

Verder krijgen alle iPhone 15-modellen naar verluidt het Dynamic Island boven in het scherm krijgen, dat vorig jaar in de Pro-modellen werd geïntroduceerd. Dat is vooral mooi voor de ondersteuning, want als veel meer iPhones het Dynamic Island hebben, zullen meer ontwikkelaars er iets handigs mee doen.

Sneller, zuiniger en toekomstbestendiger

Ook nieuw in de iPhone 15-lijn: de USB-C-poort. Omdat het van de EU moet, maar toch. Als de iPhone eindelijk overstag gaat, heb je echt nog maar één kabeltje nodig – ja, behalve dan voor je accessoires met Lightning, maar de grootste stap is eindelijk gezet.

USB-C is niet het enige dat de iPhone 15-lijn toekomstbestendiger maakt. Ook de nieuwe A17 Bionic-chip klinkt goed, want het belooft samen met de M3-chips de eerste lichting 3 nanometer-chips te worden. Die nanometers slaan op het formaat van de transistors en de afstand daartussen. Kort door de bocht: hoe kleiner, hoe sneller en zuiniger een chip is. Dat belooft dus al heel wat. En de Pro-modellen zouden ook nog eens meer werkgeheugen en extra GPU-kracht krijgen.

Tel daar ook nog eens een grotere batterij bij op, en je krijgt een iPhone die best weleens uren langer mee zou kunnen gaan op één lading. De batterijen van de nieuwe iPhones zijn 12 tot 18 procent groter, wat de iPhones maar ietsjes dikker zou maken. Een goede deal, als je het ons vraagt.

Nieuwe kleuren: felroze!

Als laatste klinken de nieuwe kleuren ook goed. De iPhone 15 en 15 Plus zouden verschijnen in onder andere felroze, een slimme zet met de Barbie-film als grote kaskraker. En bij de Pro-modellen zou er keuze zijn uit nieuwe donkerblauwe- en donkerrode modellen.

De Pro-modellen zouden ook een rand van een ander materiaal krijgen: niet meer het glimmende staal, maar een mat geborsteld titanium.

De iPhone 15-modellen worden waarschijnlijk onthuld op dinsdag 12 september. Als Apple zijn tradities trouw blijft, zal de show om 19:00 uur Nederlandse tijd beginnen, en live te volgen zijn via zowel de site van Apple als YouTube.

Kom zelf ruim 20 e-bikes van 8 merken proberen en vergelijken tijdens onze Bright E-bike Party. De kaartverkoop is gestart, wacht niet te lang want het aantal plekken is beperkt.

Luister ook onze podcast: