© Marek Piwnicki

CO2 opzuigen: VS trekt er 1,2 miljard voor uit, een deel gaat naar een oliebedrijf

CO2 opzuigen: VS trekt er 1,2 miljard voor uit, een deel gaat naar een oliebedrijf

12-08-2023 20:49 Laatste update: 13-08-2023 11:52

De Amerikaanse regering heeft 1,2 miljard dollar uitgetrokken om twee projecten te financieren die op grote schaal CO2 uit de lucht moeten zuigen. Een woordvoerder van de regering noemde het project "de grootste investering in kunstmatige koolstofverwijdering in de geschiedenis."

Maar: een van de twee projecten zal ironisch genoeg door een oliebedrijf, Occidental Petroleum, gebouwd worden in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. Het bedrijf wil jaarlijks zo’n 30 miljoen ton CO2 uit de lucht halen. Grote vervuilers die actief zijn in de buurt van het project, zullen mogelijk credits kunnen kopen bij Occidental om te compenseren voor hun uitstoot. 

Volgens critici zou Occidental de opgeslagen CO2 kunnen gebruiken om nog meer olie te winnen. Door het opgeslagen broeikasgas onder druk de grond in te pompen, kan ondergrondse olie naar de oppervlakte worden geduwd. De Amerikaanse regering heeft echter al laten weten dat de CO2-opslagprojecten die nu gefinancierd worden, niet gebruikt zullen worden om meer olie te winnen.

Ook in de Amerikaanse staat Louisiana wordt met behulp van de subsidie een koolstofopslagfaciliteit gebouwd. Wanneer die volgend jaar operationeel wordt, moet die jaarlijks tien miljoen ton CO2 uit de atmosfeer halen. 

Onbewezen technologie, maar VS wil koploper worden

Hoewel wereldwijd al een aantal faciliteiten zijn gebouwd die CO2 uit de lucht trekken, gaat het nog altijd om kleine projecten. De Verenigde Staten willen daar de komende jaren verandering in brengen. De regering-Biden zal aanvankelijk de twee bovengenoemde projecten financieren, maar wil uiteindelijk tot 3,5 miljard dollar vrijmaken. Minstens elf bedrijven concurreren al voor de subsidies.

Tot nu toe is echter nog niet bewezen dat het haalbaar is om op grote schaal CO2 uit de lucht te halen. Ook de kostprijs om koolstofopslag op te schalen, is nog niet bekend. Desalniettemin steunen steeds meer organisaties, zoals het Internationaal Energieagentschap (IEA), de ontwikkeling van de technologie. 

Ook oliebedrijven als Shell kiezen er steeds meer voor om uitgestoten CO2 terug op te slaan, in plaats van volledig af te stappen van fossiele brandstoffen. Volgens klimaatactivisten gebruiken oliebedrijven koolstofopslag, of de belofte om de technologie in de toekomst in te zetten, als excuus om de energietransitie uit te stellen.