©Pexels

4k tv zenders ultra hd uhd televisie kijken ziggo kpn abonnement espn

Je hebt al jaren een 4K-tv - maar waar blijven de 4K-zenders?

14 augustus om 09:07

Veel Nederlanders hebben een televisie met 4K in huis en streamingdiensten bieden steeds meer films en series in 4K aan. Maar ruim tien jaar nadat de eerste 4K-tv’s in de winkels verschenen, zijn er in Nederland nog altijd vrijwel geen tv-zenders in de 4K-kwaliteit te bekijken. Hoe zit dat?

Bij KPN heb je een 'groot' aanbod aan 4K-zenders, namelijk: twee. Dat zijn de natuurzender Love Nature en INULTRA, een kanaal dat de provider omschrijft als een 'avontuurlijke zender met programma’s over extreme sports, entertainment en lifestyle'. Maar om deze twee kleine zenders in 4K te zien moet je een aanvullend abonnement nemen van 2,50 euro per maand. Je krijgt dan een 4K-decoder in bruikleen. Je betaalt dus maandelijks extra voor een piepklein aanbod. "Rond 4K zit er voorlopig niets aan te komen. We bieden nu een beperkt aantal zenders in deze kwaliteit aan", zegt een woordvoerder van KPN tegen Bright

Ziggo heeft geen speciaal 4K-abonnement, maar het bedrijf biedt ook maar één zender in 4K aan, wederom Love Nature. Dat 4K-kanaal is onderdeel van het Movies & Series XL-pakket en je hebt een Mediabox Next of Next Mini nodig om het te bekijken.

Daarnaast heeft Ziggo op kanaal 999 een speciaal event-kanaal in 4K - voor het zeldzame geval dat er iets in de hogere beeldkwaliteit uitgezonden kan worden. "We werken hard om ons aanbod van programma's die in 4K beeldkwaliteit worden uitgezonden uit te breiden. Op dit moment hebben we geen updates, maar we informeren onze klanten daarover tijdig", laat een Ziggo-woordvoerder ons weten.  

Ook KPN heeft zo'n mogelijkheid om losse events in 4K uit te zenden, wat in de praktijk vrijwel nooit gebeurt. "In het verleden hebben we wel met voetbal en events bepaalde kanalen in hogere kwaliteit doorgezet." Sommige andere grote providers, zoals Delta en T-Mobile, bieden nog helemaal geen 4K-zenders aan.

Wachten op de zenders

Het karige 4K-aanbod ligt niet aan de providers. "Als er aanbieders zijn die hun signaal in deze kwaliteit aanleveren, dan zullen we deze uiteraard graag doorgeven aan onze klanten", zegt de KPN-woordvoerder. Maar de NPO, RTL en SBS hebben nog geen plannen om hun zenders in 4K aan te leveren. Daar lijkt de komende jaren weinig aan te veranderen.

Ook de buitenlandse zenders bieden de Nederlandse providers kennelijk nog geen 4K-beelden aan. "Er ligt niet direct iets op tafel", aldus de KPN-woordvoerder. Daarnaast is een klein aantal films en series bij KPN en Ziggo te huren in 4K. Beide providers hebben ook een samenwerking met Pathé Thuis, maar dat biedt nog geen films in 4K aan.

'Ultra-HD' bij ESPN

En dan is er nog de voetbalzender ESPN, dat sinds vorig jaar één kanaal heeft met Ultra HD (UHD). Per speelronde van de Eredivisie zijn op dat kanaal drie wedstrijden in een betere beeldkwaliteit te zien. Maar ondanks de naam is dit niet de 4K-resolutie: het is full-hd 1080p/50 met de beeldtechnieken HDR en WCG2020. Dat mag je kennelijk wél UHD noemen, maar dat is in dit geval dus geen 4K.

ESPN heeft ook geen plannen om de stap naar de 4K-resolutie te maken. Het UHD-kanaal is het vijfde kanaal van ESPN, wat onder meer bij Ziggo en KPN is te bekijken, maar bijvoorbeeld nog niet bij Delta, Caiway en T-Mobile. 

Via de satelliet zijn overigens wel meer buitenlandse 4K-zenders te ontvangen, maar dat is slechts voor een relatief kleine groep interessant. 

Kortom: voor 4K-content moet je de komende jaren vooral bij streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video en Apple TV+ zijn.

Lees ook: de beste tv's van dit moment.