©Unsplash

Utrechtse vrouw vindt gestolen fiets terug dankzij 'goed verstopte' Apple AirTag

Utrechtse vrouw vindt gestolen fiets terug dankzij 'goed verstopte' Apple AirTag

15-08-2023 13:28 Laatste update: 16-08-2023 14:55

AirTags zijn niet alleen handig om je sleutels terug te vinden, maar zelfs je gestolen fiets. Veel mensen verstoppen een AirTag in hun fiets. Dat helpt echt om 'm terug te vinden in geval van diefstal. Een vrouw in Utrecht heeft door een goed verstopte AirTag haar gestolen fiets weer terug.

LEES OOK: E-bikes VanMoof zijn weer te repareren: 'Nog jaren op fietsen'

Er zijn allerlei hoesjes en plakkertjes te koop om AirTags onopvallend aan je fiets te bevestigen. En dat wil je, want als dieven een AirTag niet zien zitten, halen ze hem ook niet weg. En dan kan de politie je fiets makkelijk terugvinden, in het geval van de Utrechtse Beatriz Spaltemberg.

Zij vergat de sleutels uit haar fiets te halen toen ze naar de sportschool ging, vertelt haar man aan 9to5Mac. Een uur later was de fiets weg – het blijft immers Nederland. Maar dankzij de verstopte AirTag kon Spaltemberg de locatie van haar fiets vrijwel live volgen.

De AirTag zat 'zeer goed verborgen'

De fiets stond verderop in de stad, op slot aan een lantaarnpaal. Inmiddels was ook de politie te plaatse, en kon Spaltemberg met de functie Nauwkeurig zoeken bewijzen dat het echt haar fiets is. Die functie toont aan dat je vlak naast je AirTag staat: die van Spaltemberg was volgens de politie "zeer goed verborgen", waardoor de dief niks in de gaten had.

Verschillende recente e-bikes hebben de AirTag-functie ingebouwd, waardoor dieven die fietsen mogelijk sneller laten staan. Maar ook je normale fiets kan je makkelijk van een AirTag voorzien, door die bijvoorbeeld te verstoppen in een AirBell of een bidonhouder - geen dief die daar gaat zoeken.

Geen ultiem redmiddel

Een AirTag heeft wel beperkingen. De locatie wordt alleen doorgegeven als er een Apple-apparaat vlak in de buurt is. Die locatie is nauwkeurig tot op een paar meter: handig in dit geval waarbij de fiets buiten staat, maar in een garagebox wordt het al moeilijker.

Ook gaan AirTags piepen als ze een tijdje met een vreemd apparaat meereizen, om stalken te voorkomen. Bovendien krijg je op je iPhone of Android-telefoon ook melding van de AirTag. Na een tijdje zal een dief dus gewaarschuwd worden voor de AirTag, en op zoek kunnen gaan.

Op zoek naar je nieuwe e-bike? Probeer zelf 21 e-bikes van 8 merken tijdens ons E-bike Event.