AirTags later dit jaar te delen met vrienden en familie

Jonas Elia/Unsplash

apple airtags delen iOS 17
7 juni 2023 om 15:01
Laatste update: 7 juni 2023 om 18:50

Een onderbelicht nieuwtje van Apple-event WWDC: met de nieuwe iOS 17-update kunnen AirTags en aanverwante gadgets voortaan niet één maar tot zes 'baasjes' hebben.

De Apple AirTags verschenen twee jaar geleden, maar dit najaar worden ze een stukje handiger. Met de update naar iOS 17 wordt het namelijk mogelijk om één AirTag te delen met maximaal vijf andere mensen.

Nu heeft een AirTag één eigenaar, die in de Zoek Mijn-app kan zien waar de AirTag is. Je kunt een geluidje afspelen, zien in welke richting je moet zoeken en als je de AirTag achterlaat, krijg je een bericht.

Dat is handig voor persoonlijke dingen, zoals huissleutels. Bij gedeelde zaken, autosleutels bijvoorbeeld, kan het onhandiger zijn. Alleen de eigenaar heeft dan alle handige functies. Als de autosleutels door iemand anders uit het gezin worden gebruikt, heeft diegene niks aan de AirTag. Sterker nog: je krijgt na een paar uur zelfs de melding dat andermans AirTag jou volgt.

Extra oppassen

Na de update later dit jaar, kan een AirTag dus worden gedeeld. Dan kan elke deelnemer de AirTag volgen. Het is nog niet duidelijk hoe het zit met meldingen: als één iemand de AirTag meeneemt, krijgt de rest dan een melding?

Ook wordt het extra oppassen voor mensen die vrezen voor stalking. Zij moeten niet zomaar elk AirTag-verzoek accepteren. Als die AirTag immers stiekem bij hen wordt gestoken, krijgen zij vermoedelijk niet de melding dat een vreemde AirTag hen volgt: ze hebben hem immers al geaccepteerd.

Apple heeft alle details rond deze nieuwe functie echter nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het delen ook geldt voor andere gadgets die werken in de Zoek Mijn-app, zoals bijvoorbeeld Chipolo-trackers of de e-bikes van VanMoof. Eén gebruiker blijft hoofdeigenaar van de AirTag, en kan ook andere gebruikers weer van de AirTag verwijderen.

Kijk ook onze samenvatting van Apple-event WWDC.

Luister onze podcast over de nieuwe Apple-bril Vision Pro:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>