©Unsplash

Google Bard geeft je straks ook relatieadvies en raad over intieme kwesties

Google Bard geeft je straks ook relatieadvies en raad over intieme kwesties

16-08-2023 16:44

Binnenkort zou de chatbot Google Bard je ook advies kunnen geven over de problemen waar je in jouw leven mee kampt. Het is een van 21 nieuwe tools waar de AI-afdeling van Google aan werkt.

Google wil de AI-mogelijkheden van zijn chatbot Bard uitbreiden, zodat het systeem je ook advies zou kunnen geven over belangrijke kwesties in je leven. Google-tak DeepMind werkt hiervoor samen met externe bedrijven, waaronder de startup Scale AI, dat ruim 100 AI-experts de reacties van Bard laat beoordelen. Dat zeggen bronnen met kennis over het project tegen The New York Times

Als voorbeeld geeft de krant een vraag van een gebruiker die wil weten hoe ze een goede vriendin kan zeggen dat ze niet naar haar bruiloft kan komen, omdat ze al maanden werkloos is en de vlucht en het hotel niet kan betalen. "Hoe vertel ik het haar dat ik niet kan komen?" Op dat soort vragen moet Bard straks een passend antwoord kunnen geven.

Intern is er kritiek op de plannen. Google's eigen AI-veiligheidsexperts zouden in een presentatie hebben gewaarschuwd dat gebruikers die AI-tools om levensadvies vragen het risico lopen op 'verminderde gezondheid en welzijn'.

Bijles geven en planningen maken

Daarnaast werkt Google aan een mogelijkheid om bijles te krijgen van Bard. De chatbot kan je dan nieuwe vaardigheden leren of je bestaande skills verbeteren. Ook zou Bard een functie krijgen om planningen voor budgetten, maaltijden en trainingen te maken. Verder worden functies getest om kritiek op een argument te geven, grafieken uit te leggen en bijvoorbeeld quizzen en puzzels te genereren. 

Google wil tegen The New York Times nog niet zeggen wanneer bepaalde functies aan Bard worden toegevoegd. "We werken al lang samen met verschillende partners om ons onderzoek en onze producten op Google te evalueren, wat een cruciale stap is in het bouwen van veilige en behulpzame technologie. Er zijn op elk moment veel van zulke evaluaties bezig."

Waarschuwingen

Google waarschuwt gebruikers van Bard dat de chatbot nog experimenteel is en dat ze niet op de antwoorden moeten vertrouwen voor bijvoorbeeld 'medisch, juridisch of financieel advies'.

Ook benadrukt Google dat Bard, net als andere AI-chatbots, nog regelmatig 'onjuiste informatie als feit kan presenteren'. Zo schreef de chatbot in een antwoord aan Bright onlangs dat Mark Rutte getrouwd is en dat hij drie kinderen heeft.

Meer nieuws over kunstmatige intelligentie.