©Bright

draadloze oordoppen noise cancelling anc oortjes oordopjes
Aangeboden door DunRock

DunRock Bubble: de beste oordopjes met ANC onder 150 euro?

20 augustus 2023 om 21:15
Laatste update: 25 augustus 2023 om 23:01

De DunRock Bubble zijn draadloze oordopjes met active noise cancelling, transparency mode, goed geluid, een Nederlandse handleiding en een filter in de 4 microfoons (ENC). Veelbelovend. Zeker voor minder dan 100 euro. Maar hoe zijn de bluetooth oordopjes in de praktijk als je ze echt in je oor hebt? 

Conclusie

De DunRock Bubble-oordopjes met ANC zijn zeer goede oordopjes in de prijsklasse tot 100 euro. Mooi vol geluid, goede noise cancelling die de lage constante geluiden mooi wegfiltert. Het zijn daarom prima oordoppen voor onderweg. De vier microfoons hebben filters (ENC) en dat maakt ze geschikt voor online meetings en bellen. Je kunt ze gebruiken met je iPhone, Android (zoals Samsung), tablet en laptop.

De transparency mode is handig als je juist het omgevingsgeluid wilt horen en de pasvorm is goed. En met de andere features en specs zoals bluetooth 5.3, game mode, music mode, mono mode (als je één oordopje wilt gebruiken) en touchbediening zijn dit zeer goede oordopjes in deze prijsklasse.

Geluid: de Bubbles raken de juiste snaar

De DunRock Bubble klinken goed. De naam, maar ook het geluid. De muziek die je ermee afspeelt (met Android, iPhone, laptop of tablet) klinkt goed. Maar wat is goed? En is het goed voor iedereen? Het fijnst klinkt muziek als er een goede balans in je geluid en dus de muziek zit. Laag moet aanwezig zijn, maar vergeet niet de hoge en middentonen. Die zijn minstens zo belangrijk. Alleen als dat allemaal in orde is, kun je optimaal (en gedurende langere tijd) genieten van je favoriete muziek.

En de DunRock Bubble hebben dat ensemble aan tonen heel goed op orde. Geen heftige subwoofers. Geen schelle toon. Mooi vol geluid zonder dat de oordop zichzelf overspeelt. Je kunt geluiden goed onderscheiden in je oor. Bij de basgitaar, hoor je de hoge toon van het aanslaan en ook de lage toon van de snaar zelf. Wat dat betreft weten deze DunRock Bubble bluetooth oordopjes de juiste snaar bij Bright wel te raken.

Hou je van een mooie volle bass? Dan zijn dit de perfecte draadloze oordopjes. Geen overmatig woofer geluid. En geen schel geluid. De tonen laag, midden en hoog zijn tip top in orde.

Wel is het essentieel dat je de oordopjes goed in je oor plaatst. Die tip lazen we in de Nederlandse handleiding en inderdaad: het maakt een wereld van verschil. De staafjes aan de oordop moeten goed kort langs je kaak lopen. Laat ze niet naar buiten wijzen. Dan haal je de volle potentie uit het geluid van de DunRock Bubble oortjes. Al met al is het geluid helder, vol en tja, gewoon lekker.

Pasvorm: hoe zacht voelt een Rock?

Een rock betekent toch een steen of een kei in het Engels? DunRock. Als het maar niet keihard is qua pasvorm. Maar zo hard als de naam doet vermoeden, zo zacht voelt het als de DunRock Bubble in je oren zitten. De eartips zijn ovaal. Niet rond. Gaaf, want wist je dat jouw oor ook een ovale vorm heeft? En daarom past de ovalen eartip naadloos in je oor. Essentieel om de active noise cancelling zijn werk te laten doen. Want als er een lek is (en het omgevingsgeluid kan via een kier alsnog je gehoorgang binnendringen) dan werkt de ANC natuurlijk niet. Maar goed, ik loop op de zaken vooruit. Over de noise cancelling vertel ik je straks alles.

Met de ovalen eartips, vallen de oordopjes zeker niet uit je oor. Ze zitten goed klem en ze zitten comfortabel. De behuizing is ook zo gebouwd dat het geen wind vangt. Je kunt ze dus ook heel goed buiten gebruiken. Tijdens het wandelen met de hond de nieuwe aflevering van de Bright Podcast luisteren. Ideaal toch? Je steekt er nog iets van op. En dan heb ik het over opgedane kennis. We houden het gezond tijdens het wandelen.

Bij de oordopjes krijg je eartips meegeleverd: small, medium en large. Voor elk oor wat wils, dus. De oordopjes passen ook in de kleinere gehoorgang. Heb je kleine oortjes? Geen probleem met deze oordopjes.

De DunRock Bubble oortjes zijn in-ears. Geen semi in-ears. En dat betekent dat deze oordopjes een siliconen eartip hebben die volledig in je oor (in-ear) gaan. Maar je kunt (als je dat fijn vindt) ook foam eartips op de oordoppen plaatsen. Overigens als je benieuwd bent wat een semi in-ear oordop is: dat zijn oordopjes zónder siliconen (of foam) eartip. Die hebben alleen een harde behuizing die je direct in je oor legt/plaatst.

Het voordeel van in-ears zoals de DunRock Bubble is dat ze mooi in je oor klemmen. En dat je geen omgevingsgeluid meer hoort. Tenzij je uiteraard de transparency mode aanzet. Daar zal ik straks meer over vertellen. De oordoppen hebben zo'n staafje. Daar kun je de oordopjes mooi aan vastpakken om ze goed in je oor te doen. Zonder dat je de touchbediening aanraakt. Dat is handig. En de microfoon zit onderin het staafje. En dat geeft ze qua positionering al direct een voordeel tijdens het bellen of deelnemen aan online meetings. De microfoons zitten immers 3 centimeter dichter bij je mond. Wat zullen je collega's blij zijn dat je goed te verstaan bent. Nu maar hopen dat je een paar goede inbrengen hebt voor je collega's. Maar geen zorgen: je kunt ze ook gebruiken tijdens het bellen met je familie of geliefden. We zijn afgedwaald. Terug naar de pasvorm.

Ik heb de oordoppen een aantal keer lang ingehad en gebruikt en ze blijven lekker zitten. En dat is wel essentieel voor een goede oordop. Prima dat het geluid goed is, maar je moet ze ook veel en lang kunnen gebruiken. Qua pasvorm zijn ze dus geslaagd.

Modi: ANC, transparency, game mode, music mode, ENC

Ja, de DunRock Bubble hebben een groot aantal modi (meervoud van modus) en features. Transparency mode, ANC, ENC, bluetooth 5.3, game mode, music mode. Heel veel modi, dus. Maar het kan zijn dat je van de helft niet weet wat het betekent. En wat heb je dan aan die modi? Daarom ga ik je nu uitleggen wat het allemaal betekent.

ANC: de Bubble dankt zijn naam aan de noise cancelling

De DunRock Bubble slaagt erin om 28-35 dB van het omgevingsgeluid weg te filteren. Dus als je in de trein zit, auto rijdt, stofzuigt, kookt (met de afzuiger aan) of in een rumoerige ruimte zit: de DunRock Bubble kan dat geluid wegfilteren waardoor je alleen je muziek hoort. Je zet de ANC aan door de rechter oordop lang ingedrukt te houden. Kan ANC al het omgevingsgeluid wegfilteren? Nee. Maar wel een groot deel en het zorgt ervoor dat je je muziek of podcast veel beter hoort, zonder dat je het volume steeds moet opschroeven. Een volledige beschrijving van de ANC van de DunRock Bubble zie je later in deze review.

Transparency mode

Druk nog een keer 2,5 seconde op de rechter oordop en de transparency mode gaat aan. Nu hoor je juist het omgevingsgeluid versterkt in je oor. Een beetje als een gehoorapparaat. Alleen dan op normaal volume. Transparency mode is een handige feature als je juist je omgevingsgeluid wilt horen.

Bijvoorbeeld buiten als je wandelt, of als je even aan de kassajuffrouw of -meneer wilt vragen of het vandaag goed met haar of hem gaat zonder dat je je oordop uit je oor hoeft te halen. Handig.

Overigens: je vraagt je misschien af wat er gebeurt als je nog een keer 2,5 seconde op de rechter oordop drukt. Dan gaan alle modi uit. Geen ANC en geen transparency mode dus. En geloof me: dit is een handige modus. Sommige oordoppen kunnen alleen anc of transparency mode aan hebben staan. Maar wist je dat de frequency van bijvoorbeeld een inductiekookplaat kan reageren op de ANC? De ANC probeert dat geluid dan weg te nemen, maar er ontstaat dan juist een geluidje. Overigens is dat bij alle oordopjes met ANC.

Maar dan ben je heel blij dat je de ANC gewoon uit kunt zetten. En dat kunnen niet alle oordopjes. Deze wel, gelukkig.

Bediening: alles binnen handbereik

Zoveel features en modi, dan maar hopen dat DunRock heeft nagedacht over de bediening. En dat hebben ze. Je kunt alle functies met touchbediening regelen. En het werkt. Altijd.

Allereerst is het heel fijn dat je precies kunt voelen waar de touch is gepositioneerd. Dus de oordop heeft een kleine inham. Dat voel je heel makkelijk. Het is geen zoekwerk om de bediening te vinden, zoals we dat wel vaak zien bij andere oordoppen.

En over de bediening is nagedacht. Goed nagedacht. Eén keer aanraken doet je volume zachter (of harder als je links tikt). En dat is een goede keuze. Het zorgt ervoor dat niet direct je oordopjes op pauze gaan als je ze even anders in je oor drukt. En hoe fijn is het dat de oordoppen volumeregeling met de touchbediening hebben? Heel fijn. Je hoeft dan niet je telefoon steeds te pakken als je favoriete opzwepende track langskomt.

Twee keer tikken is pauze/play. En het maakt niet uit welke kant: links of rechts. Het is altijd play/pauze.

Tik je drie keer? Dan maakt het wel uit bij welke oordop je dat doet. Rechts 3x is volgende nummer.

Links 3x is voice assist. Dus Siri of Google Assistant. En ja: dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Jij vraagt en Siri draait, zoals je weet.

En hoe bedien je dan de ANC/transparency mode? Nou, dat doe je door de rechter oordop 2,5 seconde ingedrukt te houden. Eerst de ANC, bij nog een keer 2,5 sec. ingedrukt krijg je de transparency mode en daarna (als je nogmaals 2,5 sec. ingedrukt houdt) de modus: uit (geen ANC en geen transparency).

En de linker oordop kun je ook 2,5 seconde ingedrukt houden. Dan gaat namelijk de game-mode aan. Ook wel: de low latency mode. Ook wel: de weinig-vertraging-tussen-geluid-en-beeld modus. Als je die modus aan zet, gebruikt de oordop een andere snellere codec.

Technisch verhaal, maar ik ga je een voorbeeld geven: je kijkt een filmpje en je ziet een kleine vertraging tussen het geluid en beeld. Je zet de game mode aan en nu loopt het geluid en het beeld synchroon. En werkt het? Ja, het werkt heel goed. Je ziet met het blote oog absoluut geen vertraging meer. En waarom heet het game mode? Omdat gamers vaak het geweerschot op hetzelfde moment willen horen als dat ze het geweerschot zien.

ANC: Hoe goed is de noise cancelling van de DunRock Bubble?

De DunRock Bubble heeft zijn naam te danken aan de active noise cancelling. Want met de ANC aan waan je je in een bubbel. Een cocon zonder omgevingsgeluid. En voor de duidelijkheid: het gaat hier om de geavanceerde actieve ruisonderdrukking. Geen marketingtrucje met "noise cancelling" zonder dat de oordopjes daadwerkelijk active noise cancelling hebben. Het gaat hier om echte ANC.

De DunRock Bubble hebben in totaal namelijk 4 microfoons waarbij 2 microfoons constant het geluid uit je omgeving oppikken. Met de ANC aan neutraliseren de oordopjes het tegengeluid actief en daardoor wordt het omgevingsgeluid weggefilterd. Zit je in de trein, de auto of heb je de stofzuiger aan? Hou de rechter oordop 2,5 seconde ingedrukt en de noise cancelling gaat aan.

De DunRock Bubble oordopjes met ANC filteren het omgevingsgeluid goed weg. Binnen de prijsklasse van de DunRock Bubble zijn dit de betere oordopjes met noise cancelling. De Bubbles kunnen de lagere tonen heel goed wegfilteren. En dat is maar goed ook: de constante geluiden zoals het geluid als je bijvoorbeeld in een auto, trein, bus rijdt, of als de wasmachine of stofzuiger aanstaat - dat zijn nu juist de tonen die lager op de toonladder liggen. En die filteren de oordoppen goed weg.

De noise cancelling zet je (zoals gezegd) aan door de rechter oordop 2,5 seconde ingedrukt te houden. Je hoort dan een tof geluidje alsof iets implodeert. Dat kan alleen maar betekenen dat de noise cancelling aanstaat. En daarna (na ongeveer 1 seconde) kickt de noise cancelling ook daadwerkelijk in. En dan hoor je een stuk minder omgevingsgeluid. Al met al een mooie techniek en prima noise cancelling van de DunRock Bubble.

Microfoon: bellen en online meetings via bluetooth

De DunRock Bubble hebben ENC. Dat is een filter waarbij de oordopjes ervoor zorgen dat alleen jouw stemgeluid verstaanbaar is. Hoe het werkt? De oordopjes vangen met de 4 microfoons je stemgeluid op. En in de chipset in de oordoppen wordt razendsnel al het onnodige omgevingsgeluid weggefilterd. Handig als je op een kantoor een serieuze meeting hebt, terwijl je collega's in dezelfde ruimte het hebben over koetjes en kalfjes.

En werkt de ENC goed? Zeker. We hebben de microfoon getest met wat omgevingsgeluid. Tijdens dat fragment hoor je eerst dat de ENC even in werking wordt gesteld en na een seconde of 1,5 hoor je gedurende het hele fragment alleen nog je eigen stem. Best vernuftig. Zeker voor een oordop onder 100 euro.

De oordoppen kunnen ook met een briesje omgaan. Maar echt harde wind: daar is vrijwel geen oordop tegen opgewassen. Overigens is de behuizing van deze oordop wel perfect om wind langs de oordop te geleiden. De wind dreunt zeker niet door in je oor tijdens het luisteren maar muziek. Ze zijn dus prima voor buiten. Maar dat is weer net een ander onderwerp.

Al met al zit het wel snor met de microfoon van de DunRock Bubble. Het zijn met de ENC goede oordoppen om mee te bellen en online te vergaderen.

FAQ

Kan je de DunRock Bubble met Android en iPhone gebruiken?

Ja, je kunt de oordoppen via Bluetooth met je iPhone of met je Androidtelefoon zoals een Samsung of ander merk telefoon verbinden.

Kan je de DunRock Bubble met je laptop gebruiken?

Zeker, je kunt de DunRock Bubble met elke laptop met toereikende bluetoothverbinding gebruiken. Ook als je ze voor online meetings wilt gebruiken.

Kan je de DunRock Bubble met maar 1 oordopje in gebruiken?

Ja, de oordopjes beschikken over een mono mode. Daarmee kan je één oordop in je oor doen en de ander in de oplaadcase laten. Je kunt er dan ook gewoon nog mee bellen.