©Unsplash

Telefoonverkoop daalt naar historisch dieptepunt: 'Providers moet stunten met iPhone 15'

Telefoonverkoop daalt naar historisch dieptepunt: 'Providers moet stunten met iPhone 15'

17-08-2023 10:37

Dit jaar wordt het slechtste jaar in ruim een decennium voor de wereldwijde verkoop van smartphones. Het enige lichtpuntje zou de iPhone 15 kunnen worden.

Het aantal verscheepte smartphones zal dit jaar met 6 procent op jaarbasis dalen naar 1,15 miljard toestellen, meldt Counterpoint Research. Daarmee zakt de telefoonverkoop terug naar het niveau van 2013. De daling komt volgens het onderzoeksbureau vooral door de verslechterende Chinese economie en doordat de vraag naar smartphones in de VS erg tegenvalt. Amerikanen stellen volgens Counterpoint de aankoop van apparaten steeds vaker uit.

"De vervangingspercentages voor de VS en wereldwijd stijgen naar recordhoogten", aldus Counterpoint. Daarmee bedoelt het bedrijf: consumenten doen langer dan ooit met hun huidige smartphone. Bovendien laat de verwachte economische ommekeer in China langer op zich wachten. De Chinese telefoonmerken Xiaomi en Oppo hebben het al tijden zwaar.

iPhone 15 wordt grote upgrade

Apple heeft iets minder last van de malaise, doordat iPhone-gebruikers vrijwel altijd weer een nieuwe iPhone kopen. Dit najaar zou de iPhone 15 bovendien een relatief grote upgrade worden. 

Vooral voor providers is de lancering van de iPhone 15 volgens Counterpoint een belangrijk moment, omdat de telecombedrijven dit jaar kampen met 'een lager aantal upgrades dan ooit'. "De iPhone 15 is een moment voor providers om waardevolle klanten binnen te halen. Er zijn veel mensen met een iPhone 12, waarop ze zich met promotionele acties kunnen richten. Apple profiteert hier van", zegt Jeff Fieldhack, onderzoeksdirecteur bij Counterpoint tegen Bloomberg. De presentatie van de iPhone 15-serie wordt op 12 of 13 september verwacht. 

Lees ook: iPhone 15 wordt een mooie upgrade - hier kijken we het meest naar uit