De Xbox 360 Store zal in 2024 voorgoed sluiten

© Creative Vix

xbox 360 store online winkel sluiten
17 augustus 2023 om 20:50

De Xbox 360 Store bestaat al sinds de gelijknamige console in 2005 uitgebracht werd. Vandaag kondigde moederbedrijf Microsoft in een blogpost aan dat de online gamewinkel in juli volgend jaar voorgoed zal sluiten. 

Vanaf 29 juli 2024 zal het niet meer mogelijk zijn om games en andere media te kopen in de Xbox 360 Store. Ook de Microsoft Movies & TV app zal vanaf die datum niet meer werken op de console. Andere online diensten voor de Xbox 360, zoals multiplayer en opslaan in de cloud, zullen wel nog werken.

Games en andere content die voor 29 juli worden gekocht, zullen nog (opnieuw) downloadbaar en dus speelbaar zijn. Dat geldt niet voor content op de Microsoft Movies & TV app. Aangekochte games zullen ook nog speelbaar zijn op de Xbox One en de Xbox X/S via achterwaartse compatibiliteit. Niet alle Xbox 360-games zijn echter achterwaarts compatibel.

“Veel veranderd sinds 2005”

In de blogpost zegt Dave McCarthy, vicevoorzitter spelerdiensten bij Xbox, dat de beslissing werd genomen omdat er “veel veranderd is sinds 2005”. Sinds de release van de Xbox 360 zijn immers al twee nieuwe generaties van consoles uitgebracht, de Xbox One en de Series X/S. Het bedrijf wil er nu een prioriteit van maken om de diensten voor de nieuwste generatie te verbeteren.

Het nieuws dat de Xbox 360 Store zal sluiten, werd begin dit jaar al bekendgemaakt, toen Microsoft per ongeluk een bericht publiceerde op de Xbox-website. Toen was er sprake van een sluiting in mei dit jaar. Enkele dagen later liet een woordvoerder van Microsoft echter weten dat de online winkel toch niet in mei 2023 zou sluiten. 

De Xbox 360 Store is niet de enige die verdwijnt. In 2021 kondigde Sony aan dat het de online gamewinkels van de Playstation 3, de Vita en de PSP zou sluiten. Doordat er veel kritiek kwam op de plannen, is enkel de PSP-winkel gesloten. Ook Nintendo sloot dit jaar de online winkel voor de Nintendo DS en de Wii U.