© Olia Danilevich

app programmeren ai bouwen no-code kunstmatige intelligentie

Een app bouwen zonder programmeerkennis? Met AI kan het

17 augustus om 21:35

De Amerikaanse influencer James Brooks heeft een app gebouwd, zonder enige voorkennis van programmeren. In een gesprek met Business Insider legt hij uit hoe hij dat deed.

Brooks is al jarenlang marketeer, maar merkte het voorbije jaar dat veel bedrijven besparen op hun marketingbudget door de verslechterde economie. Om die reden bedacht hij een alternatieve manier om geld te verdienen. Brooks bedacht een simpele app waarmee bedrijven voor een relatief lage prijs in contact kunnen komen met influencers, om met een laag budget toch aan marketing te doen.

Maar de 35-jarige Amerikaan heeft helemaal geen ervaring met programmeren. Toch is hij erin geslaagd om op slechts enkele dagen tijd de app Thingy Bridge te bouwen. Dat deed hij door gebruik te maken van een aantal zogenaamde no-code tools, programma’s die mensen zonder programmeerkennis in staat stellen software te ontwikkelen, door gebruik te maken van grafische gebruikersinterfaces in plaats van code. 

Ook AI speelde een grote rol

No-code tools hebben een grote rol gespeeld, maar Brooks gebruikte ook kunstmatige intelligentie (AI) bij de ontwikkeling van Thingy Bridge. Dat deed hij vooral wanneer hij niet verder kon met enkel de no-code tools. 

De influencer legt aan Business Insider uit dat de ontwikkeling van de back-end het moeilijkste was. Thingy Bridge is zeer afhankelijk van databases om te functioneren. Daarom maakte hij gebruik van AirTable, een no-code platform voor databases. Een andere tool waar Brooks gebruik van maakte, is Make. Wanneer hij vastzat, gebruikte hij AI-tools als Magai, een tool die wordt aangedreven door ChatGPT, en Claude, een virtuele assistent die ontwikkeld werd door Anthropic, een bedrijf dat werd opgericht door OpenAI-alumni.

De front-end was een stuk gemakkelijker, zegt Brooks. Hij gebruikte hiervoor slechts één no-code programma, Glide Apps. Ook maakte de influencer een website met WordPress, een contentmanagementsysteem (CMS) waarmee gebruikers websites kunnen bouwen zonder zelf te moeten coderen.

Twee uur om een app te bouwen

Thingy Bridge werd in april gelanceerd. Volgens Brooks heeft hij intussen samengewerkt met een grote hoeveelheid klanten. Sindsdien heeft hij met dezelfde software nog twee producten gebouwd. Een daarvan, JournoMofo, een app waarmee mensen in contact kunnen komen met journalisten, maakte Brooks naar eigen zeggen op slechts twee uur tijd.