VanMoof mogelijk overgenomen door e-stepjesmerk van McLaren?

©VanMoof/Lavoie

vanmoof mclaren lavoie doorstart e-bike
18 augustus om 09:04
Laatste update: 23 augustus om 18:44

Een van de partijen die een poging doet om VanMoof te kopen en een doorstart te geven is uitgelekt. Het gaat om Lavoie, een bedrijf gericht op elektrische stepjes, dat onderdeel is van McLaren Applied. 

Lavoie voert volgens Reuters gesprekken om VanMoof te kopen. Een bron zegt dat de gesprekken in een 'vergevorderd stadium' zijn. Lavoie zou 'zoveel mogelijk' van de activiteiten van VanMoof willen overnemen. De e-stepjes-fabrikant reageerde nog niet op vragen. Curator Jan Padberg geeft 'geen commentaar'. "Behalve dat er sowieso nog steeds met meerdere partijen wordt gesproken", reageert Padberg tegen Bright. Welke andere bedrijven er interesse hebben in een doorstart van VanMoof, is nog niet bekend. 

Gesprekken duren langer

VanMoof werd half juli failliet verklaard. Twee curatoren onderzoeken sindsdien mogelijkheden voor een doorstart. Een bod van het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com, dat e-stepjes en e-bikes verkoopt, werd onlangs afgewezen

De gesprekken over een eventuele doorstart hebben meer tijd nodig dan eerder werd verwacht. Binnenkort moet er één partij worden gekozen, waarmee exclusief verder wordt onderhandeld.

Opvouwbare e-step

Lavoie kwam onlangs met zijn eerste 'premium' elektrische step: deze Series 1 is op te vouwen met één druk op de knop. Dat vouwsysteem, waarbij ook het stuur wordt ingeklapt, is 'geïnspireerd op de ophanging in een motorsportauto'. De Lavoie Series 1 is vrij prijzig voor een e-stepje: 2290 euro.

McLaren Applied is sinds twee jaar geen onderdeel meer van de McClaren Group, dat bekend is van de Formule 1. Het bedrijf werd toen verkocht aan een durfinvesteerder, Greybull Capital.

Voor de doorstart van VanMoof zijn waarschijnlijk miljoenen euro's nodig. Het Amsterdamse bedrijf, waarin in totaal bijna 200 miljoen euro is geïnvesteerd, maakte zowel in 2021 als 2022 ongeveer 80 miljoen euro verlies. 

Op zoek naar je nieuwe e-bike? Meld je aan voor onze Bright E-Bike Party, waar je ruim 20 e-bikes kunt proberen.