©MG

Verrassend: Chinees automerk MG haalt Tesla in op Europese markt

Verrassend: Chinees automerk MG haalt Tesla in op Europese markt

21-08-2023 15:52

Het Chinese automerk MG heeft in Europa afgelopen maand meer auto's verkocht dan Tesla. Dat was te danken aan het succes van de elektrische hatchback MG 4.

MG bleef met 15.991 verkochte auto's in juli Tesla nipt voor (15.139). Dat blijkt uit Europese verkoopcijfers van Dataforce, meldt Autonews. Vooral de MG 4 verkocht goed afgelopen maand, met bijna 5000 stuks. Het aantal verkochte MG-auto's steeg met 176 procent op jaarbasis. De toename bij Tesla was nog groter vergeleken met juli vorig jaar (+760 procent). 

In Nederland heeft MG ook prima groeicijfers dit jaar, maar het Chinese merk is in totaal nog veel kleiner dan Tesla. MG verkocht in Nederland tot en met juli 3199 auto's, waarvan 1184 MG 4's. In het eerste half jaar van 2022 werden in ons land nog maar zo'n 950 MG’s op kenteken gezet. Ter vergelijk: Tesla verkocht dit jaar in Nederland 9966 auto’s, waarvan 7281 de Model Y waren. 

De elektrische hatchback MG 4 heeft een actieradius van 450 kilometer. De relatief ruime en sportieve middenklasser is in ons land verkrijgbaar vanaf 32.285 euro. 

Opmars van Chinese merken

De Europese automarkt groeide in totaal met 17 procent in juli. Onder de sterkste stijgers waren Lotus, Xpeng, Polestar, Smart, BYD en Nio. Van die merken zijn Xpeng, BYD en Nio ook Chinees. Bovendien zijn Polestar en Lotus dochterbedrijven van het Chinese Geely, dat ook voor de helft eigenaar van Smart is. Bovendien lieten de Geely-merken Volvo en Lynk & Co eveneens een flinke stijging zien. Kortom: de Chinese automerken zitten in een stroomversnelling.

MG heeft intussen plannen voor een Europese fabriek voor de MG 4. Volgens een topman scheelt het produceren in Europa onder andere de importheffing, maar vallen de totale productiekosten waarschijnlijk hoger uit dan in China. Het voordeel van zo'n Europese fabriek is volgens hem wel een 'sterkere band met Europa'. Pas over zo’n twee jaar wordt bekend in welk Europees land de MG-fabriek komt te staan.

Lees ook: De beste elektrische auto's van dit moment.