©Xiaomi MS11

xiaomi elektrische auto ev sedan

Xiaomi gaat eigen elektrische auto's maken: al 100.000 EV's in 2024

23 augustus 2023 om 11:06
Laatste update: 23 augustus 2023 om 11:34

Techreus Xiaomi heeft goedkeuring gekregen van de Chinese overheid om zelf elektrische auto's te gaan produceren. Hiermee zet de fabrikant een belangrijke stap richting het doel om begin volgend jaar zijn eerste EV op de markt te brengen. In 2024 zou het merk, dat vooral bekend is van smartphones, al 100.000 auto's willen maken.

De Chinese staatscommissie NDRC, die de auto-industrie in het land reguleert, heeft Xiaomi toestemming gegeven om elektrische voertuigen te produceren. Dat meldt Reuters op basis van twee bronnen. Daarmee is een belangrijke horde voor het starten van de massaproductie van de EV's genomen. Xiaomi kondigde de plannen om zelf elektrische auto’s te produceren twee jaar geleden aan en zei er 10 miljard dollar in te willen investeren. 

Xiaomi-topman Lei Jun verwacht dat zijn bedrijf de eerste EV in de eerste helft van 2024 op de markt brengt. De fabrikant betreedt een zeer competitieve markt. De afgelopen maanden voerden autofabrikanten in China een ware prijzenoorlog. Merken als BYD en Tesla verlaagden meermaals de prijzen van hun EV's om de verkoop op gang te houden. 

Elektrische sedan

In februari lekten al beelden uit van de eerste Xiaomi-auto: een elektrische sedan genaamd MS11 of Modena, met een grote accu en opladen met 800V. Het model met achterwielaandrijving zou een actieradius van 800 kilometer krijgen en het rijbereik van de versie met vierwielaandrijving zou rond 600 km liggen.

Volgens geruchten zouden de prijzen omgerekend tussen 36.000 en 49.000 dollar liggen. Of een introductie in het eerste kwartaal van volgend jaar gehaald wordt, is de vraag. Maar Xiaomi-ceo Lei Jun testte zelf vorige week al een prototype van de MS11 op een snelweg in China.

Honderdduizend auto's in eerste jaar

Xiaomi wil volgend jaar 100.000 elektrische auto's produceren, zeggen medewerkers van het bedrijf tegen Reuters. Het bedrijf rondde onlangs de bouw af van een fabriek in Peking waar het jaarlijks uiteindelijk 200.000 auto's moet kunnen produceren. 

Xiaomi wil met de stap naar auto's diversifiëren. Het bedrijf maakt al langer elektrische stepjes en scooters, maar het is voor de omzet vooral afhankelijk van smartphones en smart home-apparaten. De vraag naar die gadgets is de laatste tijd hard gedaald.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.