Xiaomi steekt 8,5 miljard euro in eigen elektrische auto
Elektrische auto's

Xiaomi steekt 8,5 miljard euro in eigen elektrische auto

30-03-2021 12:49 Laatste update: 12:49

Het grote Chinese gadgetmerk Xiaomi investeert de komende 10 jaar zo'n 8,5 miljard euro in het ontwikkelen van eigen elektrische auto's.

Xiaomi heeft meer bekendgemaakt over zijn plannen om eigen elektrische auto's op de markt te brengen. Een losstaande divisie van het techbedrijf krijgt in eerste instantie 1,2 miljard euro voor de ontwikkeling van 'slimme voertuigen'. Dat heeft Xiaomi in beursdocumenten gemeld, schrijft Bloomberg.

Vorige week lekte al uit dat Xiaomi zelf elektrische auto's wilde ontwikkelen, waarna de prijs van het aandeel Xiaomi flink steeg. Xiaomi wil de productie van de auto uitbesteden aan andere fabrikanten, zoals het dat ook doet bij smartphones en andere gadgets. Xiaomi is de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld.

Welke fabrikanten de Xiaomi-auto's moeten gaan maken, is nog niet bekend. Mede-oprichter Lei Jun van Xiaomi zou de afgelopen weken de beslissing hebben genomen om de automarkt te betreden, schrijft Bloomberg. Het bedrijf heeft al technici aangenomen om te werken aan de software in de auto's.

Apple en Huawei

Xiaomi lijkt met een eigen auto andere grote techbedrijven te volgen. Apple werkt al langer aan een zelfrijdende elektrische auto. Ook het Chinese Huawei zou de markt voor elektrische auto's op willen. Het is nog niet bekend wanneer die bedrijven hun auto's willen introduceren. Ook test Google-zusterbedrijf Waymo al jaren zelfrijdende auto's op de weg in de VS.

Is Lucid het nieuwe Tesla?